Jump to content

A változás a karriert sem hagyja érintetlenül

2022. 02. 20. 19:00

Vannak dolgok, amik nem, vagy csak alig változnak. Azonban a változás elkerülhetetlen és szükséges is bizonyos területeken.

A változás a munka világában is megmutatkozhat. Már csak azért is, mert a technikai fejlődés folyamatosan alakítja a különböző munkafolyamatok megvalósítását. Ezzel egyidejűen a dolgozóknak is alkalmazkodniuk kell az új technikához, hiszen érteniük kell a gépek, eszközök kezeléséhez, programozásához. Sőt, nemcsak a munkafolyamatok automatizálódnak, hanem akár teljesen új, azelőtt elképzelhetetlen szakmák tűnnek fel.

Egy-két generációval korábban teljesen általános volt, hogy a fiatalok az iskolapadból azonnal dolgozni kezdtek és az is jellemző volt, hogy egy helyen megvetették lábukat és akár évtizedeket töltöttek ott. Ez mára már nem állja meg a helyét. Egyre tovább tanulunk, hiszen az élethosszig tartó tanulásba bármi beleférhet. A fiataljainkra is az a jellemző, hogy kipróbálják magukat több területen, ennek megfelelően képzik magukat, szakmát szereznek. A kalandvágyók kitérőt tesznek akár külföldön is, hogy minél nagyobb tapasztalatot szerezzenek az életben. Az itthon megszerzett képesítés helyett nem ritka, hogy kétkezi, különösebb képzettséget nem igénylő munkát végeznek. A családalapítási szándék azért tolódik ki a harmincas évek elejére, közepére sokak esetében, mert megjárják a saját útjukat, keresik a számukra megfelelő szakmát és munkahelyet, valamint a saját egzisztencia megteremtésével kívánnak belevágni az elköteleződésbe, gyerekvállalásba. A felvázolt életmodell mondhatni általános, csakhogy még ebbe is belezavart a pandémia.

A koronavírus-járvány sokakat kényszerített home office, azaz otthonról végzett munkára. Ők azok, akik szerencsésnek mondhatták magukat, mert megtarthatták állásukat. Voltak, akik éppen a pandémiának köszönhették azt, hogy elveszítették munkahelyüket. A vendéglátóipar volt az egyik nagy áldozata ennek az időszaknak. Az ilyen munkakörben dolgozók kénytelenek voltak más irányba kacsingatni, hiszen az élet akkor is ment tovább. A költségek és kiadások így sem szűntek meg, így másik szektorban kellett keresgélniük.

Mára már nemcsak az a fontos szempont munkahelyváltás során, hogy jól fizető állást találjunk, hanem komoly tényezővé vált az is, hogy az adott pozíció rugalmas munkavégzéssel is társuljon. Elképzelhetetlenné vált már az, hogy egy dolgozó ugyanazon a helyen töltse le aktív munkás éveit és onnan menjen nyugdíjba. Már csak azért is, mert újabbnál újabb munkakörök jönnek létre, ugyanakkor egy-egy szakma és munkakör nagyobb mozgásteret adhat számunkra. Mindemellett pandémia nélkül is lehetőség van az otthoni munkavégzésre, távmunkára.

A „Z” generáció már úgy válogat a pozíciók között, hogy figyelembe veszik az adott munkahely légkörét és általában elmondható, hogy maradandót szeretnének maguk mögött hagyni. Ez azért is nagyon fontos tényező, mert a munkahely lényegében a második otthonunk, ahol napjaink nagy részét töltjük. Csakhogy ma már ez sem olyan egyértelmű, hiszen egyre többféle megoldás létezik: az alkalmazotti jogviszony mellett akár vállalkozóként is több lábon állhatunk és kereshetjük azt, hogy melyik az ígéretesebb út.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: pixabay.com)