Jump to content

Kiből lesz a tehetség (cserebogár)?

2022. 01. 07. 19:00

Irigyled a valamiben tehetséges embereket? Ne irigykedj, te is az vagy, legfeljebb még nem jöttél rá, hogy miben.

Azt már az elején le kell szögezni, hogy minden egyes ember értékes. Az más kérdés, hogy a család, a személyiségi jegyek, a hozzáállás és még számos más tényező hogyan alakítja az ember egyéni sorsát. Ha nem tudjuk megcsillantani semmiben sem tehetségünket, akkor hajlamosak vagyunk azt feltételezni, hogy a tehetségeseknek könnyű. Talán a genetikájuk miatt. Vagy jobb nevelést, taníttatást kaptak. Esetleg többet foglalkoztak velük a szüleik. Naná, hogy nekik sokkal könnyebben halad a karrierjük és ez egyenes út a boldogsághoz. Sőt a gazdagsághoz is.

A tehetséges személyek pont olyan hús és vér emberek, mint bárki más. Azért, mert valamiben kiemelkedőek, attól még ugyanúgy lehetnek nehézségeik az élet más területein. Ha azonban igazán őstehetségek, akkor bizony mindezt háttérbe tudják szorítani.

A tehetséggel együtt jár az a megkülönböztetés, hogy kiváltságos és akár furcsa személyiségekről van szó. A tehetség tehát áldás, de ugyanakkor megélhető átokként is.

Milyen az, aki tehetséges?

Bizonyos jellemző minden tehetségre érvényesíthető. Ilyen például:

  • érdeklődési körük nagyon széles,
  • viselkedésük és humoruk is lehet furcsa,
  • pontosak és maximalisták,
  • magasak az elvárásaik,
  • könnyen tanulnak új dolgokat,
  • a tehetséges területeken nagyon jól teljesítenek, de másban egyáltalán nem biztos.

 

Kiből lesz tehetség?

Örökletes tényezők is közrejáthatnak abban, hogy valaki kimagaslóan teljesít egy-egy területen. Emellé mindenképp társulhat a tehetség felismerésében és kibontakoztatásában a családi közeg és a szülői nevelés, az intelligencia és kell hozzá az egyén személyisége is.

Sokak számára adottak a fentiek, mégsem váltak igazi tehetséggé. Vagyis a nem tehetséges és tehetséges emberek között annyi csak a különbség, hogy a tehetségesek nyitottak az új élményekre, az új tapasztalatok befogadására. Ez azt is jelenti, hogy keresik az új kihívásokat és azokat több perspektívából is megvizsgálják a minél jobb megértés érdekében. Nyitottak, érdeklődőek, kreatívok.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: pixabay.com)