Jump to content

Mi terel a munkahely váltása felé?

2021. 07. 30. 19:00

Ami nem megy, azt ne erőltessük. Ezzel a közhellyel sokan szoktunk élni, de van, hogy makacsul ragaszkodunk valamihez, amit el kellene engednünk.

Ott érezzük jól magunkat, ahol vidámság van és biztonság is. Ez igaz lehet a magánéletünkre, a barátságainkra, de a munkánkra is. Ha nem is az életünk a munka, akkor is az életünk része. Hétköznapjaink egyik jelentős részét ugyanis nem a családtagjainkkal töltjük, hanem a munkahelyen kollégák között. A legideálisabb, ha jól érezzük magunkat a pozíciónkban, a munka nem kínszenvedés, hanem a pénzszerzés egy olyan módja, amelyet még élvezünk is. Ugyancsak fontos a munkatársakkal és a felettesekkel való jó viszony. A rózsaszín buborék kidurranhat. Azt a világot éljük, amikor már nem az első munkahelyről megyünk nyugdíjba. Eljöhet az az idő, amikor megérik a fejünkben a váltás gondolata. Mi sodorhat egyre inkább egy ilyen komoly változás, döntés felé?

 

Értékelés

Azt a világot éljük, hogy örülnünk kell annak, ha van jó munkahelyünk, ahol megbecsülik a munkánkat, cserében ezt fizetéssel, megfelelő viselkedéssel, bizalommal honorálják. Ez a kapcsolat is kölcsönösen működően a legjobb, azonban, ha az értékelés nagyon félresiklik, nem a munkánk alapján ítélnek meg és sorolnak kategóriába, az lökést adhat ahhoz, hogy elgondolkodjunk a váltáson.

Konfliktusok

A legjobb családban, a legnagyobb szerelemben is létezik konfliktus, ami a kapcsolat dinamikájához szükséges is. Két különböző személyiség együttéléséről van szó, amely más nézőpontokat, más gondolatokat is magába foglal. A konfliktus a fejlődést, a megismerést, a bizalmat erősítheti. Ha a párkapcsolatban van konfliktus, akkor az is egyértelmű, hogy a munkahelyen együtt dolgozó kollégák között is lehet. Ezek a nézeteltérések is elősegíthetik a haladást, a fejlődést, azonban, ha ezek a konfliktusok nem a munkafolyamatok miatt pattannak ki, hanem azért, mert más munkatársak közötti viszony mérgesedett el és azt mi magunk is tapasztaljuk, az megrontja a munkamorált, a munkakapcsolatot. Sőt méregként hat ránk, a környezetünkre is, amely olykor nemhogy csitulna, de tovább is romolhat.

 

Kommunikáció

Az akadálymentes, érthető kommunikáció sok mindennek az alapja és titka lehet tekintettel a kapcsolatainkra és a munkahelyi életünkre is. Nemcsak a közvetlen munkatársakkal kell jól működnie a kommunikációnak, hanem a felettesekkel is. Ha azonban sorra egészen másban kell elmerülnünk, mint amire felvettek, akkor valahol félresiklik az információ. Még ekkor sem célszerű azonnal a felmondást latolgatni, de ha a megbeszélések sem vezetnek célra, akkor valószínűleg ez mindig így marad. Amennyiben ez nem tetsző állapot, úgy viszont már szóba jöhet egy másik munkahely keresése.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: pixabay.com)