Jump to content

Tehetsz azért, hogy kíméld a szemedet

2021. 06. 21. 19:00

A nyár nem jelent mindenki számára egyenlőt a nyaralással, a nyári szünettel. Amíg eljutunk a jól megérdemelt szabadságig, lehetséges, hogy sokszor kell merednünk a monitorra és koptatni a billentyűzetet.

A számítógép mögött végzett munka megerőlteti a szemeinket, és lényegében az egész testünket. Az ülő munka nemcsak a végtagokra van hatással, de a szemeket is nagyon megterheli. Ha a munka miatt szükséges a monitort bámulni szinte egész nap, az hatalmas megterhelést jelent az agynak és a szemeknek. A folyamatos fény, a számokkal, betűkkel való munka és az állandó koncentrálás ronthatja a látást. Ez pedig azt is jelentheti, hogy amikor meredten a monitorra nézünk, a kelleténél sokkal kevesebbet pislogunk.

Az egyik megoldás lehet az, ha tudatosan odafigyelünk arra, hogy pislogjunk, mert így kevésbé szárad ki a szem. Ha erre nem figyelünk oda, talán elkerülhető lesz a szem túlerőltetése, de még a fejfájás is.

Van, hogy a pislogás már édeskevés ahhoz, hogy a munka zavartalanul haladjon, de mi magunk is a lehető legkényelmesebben érezzük magunkat. Ha tartósabban tapasztaljuk a szem fáradását, vagy már a fejfájás is tapasztalható, akkor nem árt, ha magunknál tartunk egy szemcseppet. Ennek érdekében szemész vagy gyógyszerész segítségét is érdemes kikérni, hogy hatékony és minél kíméletesebb legyen a szemnek. Ezen kívül megoldást jelenthet az olyan védőszemüveg használata, amellyel kiszűrhető a monitor által sugárzott káros fény és így óvja a szemeket.

Az ülő munka során óránként javasolt legalább 10 perces szünetet beiktatni, amelybe némi mozgás tartozzon bele. Néhány guggolás, kitörés megmozgatja az elgémberedett végtagokat. Amíg így tornázunk, addig sem ülünk a monitor előtt, vagyis távolabbra fókuszálunk, ami torna és pihenés egyben a szemnek. Amennyiben nem is állunk fel az asztalunktól, úgy akkor is érdemes úgy megtornáztatni a szemeinket, hogy legalább fél óránként keresünk egy távolabbi pontot és azt nézzük néhány másodpercen keresztül. Ezzel segítjük hozzá a szemeinket némi pihenéshez és az állandó közel nézés fáradalmaitól kímélhetjük.

A nyár beköszöntével nagyobb igényünk van a szellőzött és hűvös helyiségre, amelyet vagy a légkondicionáló berendezés, esetleg a ventilátor vagy a huzat adhat meg. Nem mindegy azonban az sem, hogy a levegő honnan érkezik. A túl nagy légmozgás is száríthatja a szemeket és extra külső hatást jelentenek, amelytől érdemes megvédeni. Amennyiben lehetséges, úgy minél távolabb helyezkedjünk a ventilátortól, légkonditól.  

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)