Jump to content

Éld túl a kiégést ép ésszel!

2021. 06. 17. 19:00

Sokan háborogtak a home office ellen, de még így is örültek, hogy a pandémia idején sem veszítették el állásukat. A másik oldalon vannak azok, akik kimondottan élvezték az otthoni munkavégzést.

Ennek értelmében sokan szinte szárnyalva tértek vissza eredeti helyükre és álltak vissza a régi kerékvágásba, míg mások a fogukat szívják amiatt, hogy újból ott vannak, ahol nem szeretnek lenni. És még akkor is, ha szeretjük a munkánkat és jól érezzük magunkat a munkahelyünkön, bizony lehetnek olyan életszakaszaink, amikor egyéb tényezők megnehezítik az életünket, amely a munkára is kihatással van. Ha pedig eleve a munka (minősége, mennyisége, munkatársak, légkör stb.) okozza bennünk a frusztráltságot, akkor két választásunk van. Keresünk új munkahelyet, állást, vagy pedig megpróbálunk ebből a rossz szériából kilábalni.

Ha a munka okozza bennünk a legnagyobb kavalkádot, akkor a kiégés állapotát tapasztalhatjuk meg, ami kimeríti minden energiánkat. Megmutatkozik az szellemi, fizikai, de még érzelmi kikészülésben is.

Hiába szeretjük a munkánkat, ha úgy érezzük, hogy az állandó pörgés ellenére nemhogy fogyna, hanem mintha még újratermelődne és végeláthatatlanná tenné. Ez az állapot felőröl minket, mert annak ellenére, hogy igyekszünk, nem látjuk a végét, és még nagyobb nyomást érzünk magunkon. Ha azt tervezzük, hogy maradunk a helyünkön, nem futamodunk meg, akkor próbáljunk meg a szokásainkon változtatni.

Ajándékozzuk meg magunkat a munkavégzés közben apró szünetekkel. Amikor csak lehetőségünk van arra, hagyjuk el a munkaterületet és akár nyújtással, vagy könnyű sétával mozgassuk meg a testünket, vérkeringésünket.

Használjuk ki, ha egyik épületből a másikba kell átmenni, esetleg egyik szintről a másikra kell menni annak érdekében, hogy a munkafolyamat haladni tudjon. Lift helyett használjuk a lépcsőt. Örüljünk a mozgás lehetőségének. Közben figyeljünk oda a légzésre és kicsit kapcsoljuk ki a pörgésből az agyunkat.

Tudjunk nemet mondani. Más sokadszorra kérik a segítségünket, de ez azt is jelenti, hogy a saját feladatunkkal nem haladunk és ez plusz időt von el a családunktól? Mindennek van határa, és a „nem” egy hasznos kulcsszóvá válhat.

Nemcsak a munkahelyen tehetünk magunkért annak érdekében, hogy a kiégésen túljussunk, hanem életmódunkkal is befolyásolhatjuk azt. Fogyasszunk elegendő folyadékot, csökkentsük le a kávé fogyasztását, étkezzünk egészségesen. Ami pedig nagyon fontos, hogy egy ilyen nehezebb időszakon túllendüljünk, hogy az esti pihenés minél nyugodtabb legyen.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)