Jump to content

Munkamánia a láthatáron

2021. 05. 17. 19:00

Érezted már azt, hogy a hétfő után mintha azonnal a péntek következett volna? Ez azt jelenti, hogy annyi teendőd volt a mindennapokban, hogy a feladatok elvégzésének folyamatossága összefonta a napokat.

A hétvége egy szempillantás alatt elmúlik és újból a munka világában találjuk magunkat. Nem csoda, ha azt érezzük, hogy a semmittevés szinte bűnnek számít. Természetesen nem az, és igenis szükségünk van a teljes kikapcsolódásra, de az kétségtelenül jó érzés, ha hasznosnak érezzük magunkat még a szabadidőnkben is. Éppen ezért a hétvégék sokszor szólnak arról, hogy a ház körül, otthonunkban tevékenykedjünk, amelynek köszönhetően fejlődik, szépül a saját környezetünk.

Ami biztos, hogy a semmittevés ideig-óráig nagyon jó, főleg egy nyomasztóbb, nehezebb időszak után. Hosszú távon bizonyára fürdőzni tud benne az ember, de semmi építő jelleg nincs benne. Ennek túloldalára esni sem szerencsés, mert a munkamánia legalább olyan lélekőrlő.

A ló túloldalán lenni

Felnőtt életünk java része munkával megy el. Nem aggódunk ezen túl sokat, a hétköznapjaink részeként éljük meg. Ezt csinálja mindenki, beállunk a sorba és dolgozunk. Nemcsak a szokás miatt végezzük a munkánkat, hanem az önellátás, a családfenntartás a legnyomósabb érv erre. Normál esetben a munkaidő lejárta után átváltozunk anyává, apává, baráttá, társsá, házastárssá és az otthoni teendőinkbe ássuk bele magunkat. A házimunka, a ház körüli munka mellett időt szánunk a családtagjainkra, különös figyelemmel a gyermekeinkre. Csakhogy aki ezt az átmenetet nem képes megtartani és a munkát hazaviszi, maga sem biztos, hogy tudatában van munkamániájával.

A munkamániás nem pusztán lelkiismeretes dolgozó, aki addig nem hagyja abba a munkát, amíg elvégzettnek nem tekinti, hanem azt jelenti, hogy az esetlegesen felmerülő szabadidőt is arra használja fel, hogy dolgozzon. Ha te is lemondod a baráti találkozót vagy a családi programot azért, mert helyette inkább dolgozol, akkor bizony munkamániában szenvedsz. Amíg ez csak alkalmanként üti fel a fejét, mindenki elfogadja a környezetedben, hogy vannak ilyen időszakok, ám amint sűrűsödik, hogy a munkát választod helyettük, bizonyára előbb vagy utóbb szóvá teszik.

Az is lehet, hogy a munka világa egy menekülési lehetőség a magánéleted elől. Annyi biztos, hogy ha nincs rendben a kapcsolatod, esetleg nincs is kapcsolatod, akkor a munkamániával csak tovább nehezíted a saját helyzetedet.

A munkamánia tünete is az, hogy meglévő szabadidődet nem tudod felhasználni. Már a hobbijaidról is lemondasz, és akkor érzed jól és hasznosnak magad, ha dolgozhatsz.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)