Jump to content

Home office, ahogyan mi csináltuk

2021. 05. 10. 19:00

A home office időszakában nagyon sokak számára az otthoni íróasztal, ebédlőasztal jelentette a fő munkaállomást, de sokan ezt az ágyukba költöztették.

Az otthonról történő munkavégzés egyet jelenthetett azzal, hogy az ágy vált az irodává is azon kívül, hogy természetesen az éjszakai pihenésé is. Ez nem mindenki számára nyújtott ideális feltételeket még akkor sem, ha amúgy azt a legegyszerűbb megoldásnak találta. Olyan hátrányokat tapasztalhatott meg az ágyban dolgozó, amelynek hatásait akár akkor is megérzi, ha már visszatér az élet a munkahelyekre. Melyek ezek?

Ágy, mint iroda

Egy felmérésből kiderült, hogy többnyire a fiatalabb korosztály választotta ezt a nagyon kényelmes megoldását az otthonról történő munkának. Reggel, az ébredés után sokan ültek gép elé még kócosan és pizsamában, a reggeli kávét kortyolgatva. Észre sem vették, de a délelőtt vagy akár az egész nap eltelt úgy, hogy fel sem keltek jóformán az ágyból, hogy meg sem mosakodtak, át sem öltöztek, hogy be sem vetették az ágyat. Azon kívül, hogy a személyes higiénia is kérdésessé vált így, még a napi rutinba is beleszólt. Ráadásul az ágyban való munka az egészséges életmód feltételeit sem adta meg.

Komoly fizikai megnyilvánulásai lehetnek annak, ha az egész napot az ágyban töltve dolgozzuk le. Az állandó ülés, az egyre tartástalanabb ülésmód fej- és hátfájást okozhat. A fájdalom elkerülése érdekében a megoldást az jelentheti, ha időközönként mégiscsak felállunk megmozgatni magunkat, de hosszú távon mindenképp az íróasztal és a hozzá való irodai szék ad megoldást a hatékony és kényelmes munkához.

A legrosszabb, amit magunkkal tehetünk, ha mégis ágyban dolgozunk, hogy hasra vágjuk magunkat. Rövid ideig lehet, hogy kényelmes, de nagyon megterheli a nyakunkat és a könyökeinket.

Ha az ágy a munkahely is, fennáll annak a veszélye, hogy az éjszakai pihenést megborítja. A napi rutin azért is fontos, mert ezzel stimuláljuk az agyunkat arra, ami következni fog. Vagyis, ha pizsamába bújunk fürdés után, akkor lényegében már az alváshoz készülődünk. Ha egész nap pizsamában vagyunk, nincs értelme a zuhanyzásnak sem, vagyis kimarad az estére hangolódás.

 

Jó hír

Május 10-től visszaállni látszik az élet a régi kerékvágásba. Újranyitnak az iskolák, az óvodák, a munkahelyeikre is visszatérhetnek azok a dolgozók is, akik eddig home officban végezték el feladatukat. Ez azt is jelentheti, hogy többet mozdulunk ki otthonról és kiszakadhatunk az otthoni munka világából.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: pixabay.com)