Jump to content

Vizsgákra fel!

2021. 04. 26. 19:00

A tavasz vége és a nyár eleje sok diák számára tartogat idén nagy feladatokat, küzdelmeket, megmérettetéseket. Kire az érettségi, kire pedig az államvizsga vár.

A középiskolások életében talán az első nagyobb vizsgázással találják magukat szemben, amikor az írásbeli érettségik egymást követik. Valamivel nagyobb rutinnal rendelkeznek a felsőfokú oktatásban tanulók. Mégis hatalmas teher nehezedik azokra, akik most végeznek a felsőoktatásban.

Az érettségi vizsgák most csak az írásbeli feladatlapok kitöltésére koncentrálódnak, tehát minden tantárgyból csak egyszer kell és lehet teljesíteni. A szóbelik elmaradása lehet jó hír, azonban azok eredményeinek javítási lehetőségét is elveszítik a diákok. Ezt azt jelenti, hogy most még inkább szükség van a jó írásbeli jegyekre. A tanuláson kívül egyéb tényezők is befolyásolhatják, hogyan sikerül az érettségi vizsga.

Mi legyen nálad?

Azt tanácsolják és mi is ezt tesszük, hogy folyadék és valami kis nasi szükséges, hiszen órákon keresztül zajlik egy-egy írásbeli dolgozat megírása. Könnyen lehet azonban, hogy az izgalom miatt az emésztés normális rendszere is felborul, és némelyik étel hasmenést okozhat.

A vizsgák napjain érdemes megreggelizni egészséges és tartalmas ételekkel, és a vizsgaterembe legyen a vizsgázónál víz, szőlőcukor, esetleg kis csokoládé. A csokival azonban óvatosan, nehogy nyomot hagyjon a vizsgalapon.

 

Amit kerülni kell

A kalóriadús étel megterheli a szervezetet és ez nem a legelőnyösebb, ha nem hagy koncentrálni a feladatlapra. Kerülni kell tehát a zsíros ételeket. A túl sok kávé, vagy energiaital rövid távon úgy tűnik, hogy megoldást jelenthet a tanulás során és a vizsgák előtt, de ne fogyasszon többet a vizsgázó, mint szokott. Ha pedig egyáltalán nem volt az jellemző, akkor nem éppen a vizsgák előtt kell azokat kipróbálni, mert lehet, hogy rosszul sül el a próbálkozás.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: pixabay.com)