Jump to content

Válságos időkben vezetőként

2020. 11. 24. 19:00

Az emberek viselkedésükkel, hangulatukkal hatnak a környezetükre lévőkre. Ezt jól tudjuk, ha családban élünk.

A hatás ugyanúgy érvényesül a munkahelyi légkörön belül. Hétköznapjaink jelentős részét töltjük a munkában és a munkatársaink között, hacsak nem egyedül dolgozunk. Mindenképp befolyásoljuk hangulatunkkal a többieket is. Ez igaz a vezetőre is.

Ráadásul a jó vezető teljes tudatában van annak, hogy nemcsak irányítják a céget, de mintát is nyújtanak alkalmazottjaiknak. A lelkes, energikus vezető olyan munkatársakat szeretne maga köré szervezni, akik hasonlóan gondolkodnak. Természetesen nem éghet az ember mindig 1000 fokon, hullámvölgybe is érhet az ember, de a lendületes vezető arra vágyik, hogy emberei is felveszik az ő hangulatát és ennek szellemében tudják a munkát is végezni. Amikor minden ideális, akkor valóban történhet így minden.

Válságos időkben

Bármilyen nehézség megakadályozhatja a jókedvet, a lendületességet, amelyre a vezetőnek mindenképpen reagálnia kell. Nagy és váratlanul felmerülő probléma esetén sok főnök meggondolatlanul cselekszik. Ösztönösen mentik, ami menthető. Talán egy ideig még a látszatot is igyekeznek fenntartani, és saját magukat is hitegetik, hogy minden visszaáll a káosz előtti időszakra. A válsághelyzetet felismerik azonnal, de annak kezelése már nehezebb. Az összedőlés szálán állva kétféleképpen reagálhat a vezető. A semmiből megpróbálja vérrel és verejtékkel visszaállítani azt, amit lehetetlen. Így azonban sosem fogja ugyanazt kapni, mint ami azelőtt volt. A másik fajta vezető a válsághelyzetben egy lépést hátrál annak érdekében, hogy a problémát teljes egészében felmérje. A nehézséget leküzdve, a gondot megoldva tekint erre az időszakra.

A tavasszal és most tapasztalt időszak nemcsak a családok számára okoz nehézséget, de minden szférában kimutatta a foga fehérjét. Sok kisebb és nagyobb vállalkozás kénytelen volt elbocsátani dolgozóit annak érdekében, hogy ne csak kiadásuk, hanem bevételük is maradjon. A túlélésre játszva igyekeznek túlélni, fennmaradni, hogy a koronavírus-járvány ne állítsa meg teljesen.

A jó vezető viselkedése a válság közepette is mintaértékű. Ha megállás nélkül dolgozik, megpróbálja a legjobbat kihozni, akkor vinni tudja magával a munkatársait. Az a főnök, aki azelőtt részt vett a termelésben is, akár dolgozóként, középvezetőként, még nagyobb rálátása van a cég életére. A jó főnök a legnehezebb időkben a semmittevéstől roppan össze.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)