Jump to content

Kifolyik vagy halmozódik

2020. 09. 02. 19:00

Azért dolgozunk, hogy a családunkat, önmagunkat fenntartsuk, na és persze sok esetben a céljaink eléréséhez is jól jön az anyagi támogatás.

Van azonban, hogy a spórolás önmagunk miatt nem tud megvalósulni. Közöttünk nagyon sokféle ember van és bizony a pénzzel való viszony és bánásmód is ennek megfelelően változatos lehet. Valaki a jó keresete és a megtakarítása mellett is úgy viselkedik, mintha egy fillérje sem lenne.

Mások pedig úgy költekeznek, hogy azt gyanítjuk megütötte a lottónyereményt, de valójában épp kisemmizi a tartalékát. Egyszóval fukarkodunk vagy gyűjtögetünk attól függően, hogy melyik típusba tartozunk. A pénzhez való hozzáállásunk szerint lehetünk tervezők. Ha ebbe a kategóriába tartozunk, akkor megtervezzük a várható bevételt és szigorúan annak megfelelően történik a kiadás lehetőleg úgy, hogy még a megtakarításra is jusson. Ez a szigorúság meghozza az eredményt, ám talán még akkor sem tudjuk elengedni magunkat, ha már bőven van arra pénz, hogy kicsit elengedjük magunkat, szórakozzunk.

Aztán lehetünk önállók is. Ebben az esetben számunkra elképzelhetetlen, hogy megengedjük valakinek azt, hogy belelásson a pénzügyeinkbe. Akármekkora szerelmet is élhetünk meg, a pénzügy az magánügy. Azaz szükségünk van arra, hogy különálló bankszámlánk legyen.

A családi nevelés annyira kihat az emberre, hogy egész életen át követheti azokat a szokásokat és tanácsokat, amelyekkel szüleik elindították az életbe. Felnőttként a pénzügyeinkhez is állhatunk így. Ragaszkodhatunk ahhoz, amire szüleink tanítottak, mert azt jónak és beváltnak tartjuk.

Tartozhatunk az extrovertáltak közé, de nemcsak személyiségben mutatkozhat meg ez, hanem a pénzzel való bánásmódban is. Ebbe a típusba tartozóként nemcsak szívesen beszélünk a pénzről általánosságban, de a saját pénzügyünk sem tabu. Ugyanígy rákérdezhetünk mások anyagi helyzetére, kíváncsiak vagyunk. Ha találunk egy általunk jónak ígérkező üzletet, bele is merünk vágni, de nem ész nélkül.

Azonban ha kalandozók vagyunk, akkor sokkal nagyobb kockázatot is merünk vállalni. Ebben az esetben nem úgy gondolkodunk, mint a legtöbben. Nem sokat tétovázunk, hanem megcsináljuk az üzletet, és várjuk, hogy megérte-e vagy sem.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)