Jump to content

A karrierváltás küszöbén

2020. 06. 26. 19:00

Nemcsak a koronavírus, hanem maga az élet is hozhatta úgy, hogy újra kell tervezni az életünket. A magánéletben és/vagy a munkavállalás terén is szükség lehet a váltásra, az újrakezdésre.

Az ismeretlentől némileg mindenki tart, de hozhatja úgy a helyzet, hogy nincs más választásunk. Van, hogy belefáradunk abba, amiben éppen vagyunk, másra, újra, változatosra vágyunk. Amikor gyermekként, fiatal felnőttként eltervezünk magunknak egy utat (elterveznek a szüleink), az ahhoz szükséges képesítéseket megszerezzük és munkába állunk, rádöbbenhetünk, hogy nem is azon az úton járunk, amin szeretnénk. Fiatalon még jóval nagyobb erőt és lendületet érezhetünk magunkban, de a váltás van, hogy szükséges és kényszerszerű.

Szó lehet kiégésről, a belefásultságról is, de a koronavírus sokak munkahelyét szüntette meg, így az új munkahely keresése aktuális lehet. Ha nem szüntették meg a munkaviszonyt, hanem egyszerűen csak azt érezzük, hogy a jelenlegi helyünkre bemenni nap, mint nap egyre nyűgösebb, az legalább olyan rossz lelki állapotot eredményezhet, mint az, ha hidegzuhanyként lepik meg azzal, hogy felmondanak neki. Egyik sem jobb a másiknál, de a közös az, hogy újra kell kezdeni. Ha pedig már munkakeresés előtt áll az ember, akár a karrierváltásban is gondolkodhat.

A munkavállalás kulcsfontosságú a legtöbbek életében, hiszen fontos megteremteni a család számára a betevőt, fizetni a számlákat. Az emberre tehát emiatt is nyomásként nehezedik az, hogy minden áron munkát kell találni. Ha még el is vették a kedvünket és az önbizalmunkat még nehezebb új és lehetőleg jó munkát találni. A karrierváltás pedig további nehézségeket tartogat, hiszen a már megszokott tevékenységet egy újra leváltani nem mindig egyszerű, azonban a lelkesedés, az elszántság nagyon jól jöhet. Nagy segítség, ha az új főnök és munkatársak támogatásában részesül az ember.

Kevésbé kerülhet kellemetlen helyzetbe a munkakereső, ha tudatában van képességeinek. Tudja, hogy melyek a határai. És ugyanilyen előnnyel jár az is, ha azzal is tisztában vagyunk, hogy melyek a hátrányaink. Ez ugyanis mindenkinek van. Merni kell próbálni, az álmainkat megvalósítani, de szempont, hogy a célok reálisak legyenek és ahhoz a kompetenciánk megfelelők legyenek.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)