Jump to content

Szükség van az összefogásra, segítségre

2020. 03. 18. 19:00

Nemcsak hogy mindenki értesülhetett az iskolák bezárásáról bizonytalan ideig, a koronavírus megfékezése miatt, hanem sok szülő, pedagógus és diák a gyakorlatban is megéli a jelenlegi helyzetet.

Online, távoktatásos formában kezdik meg a diákok otthoni munkájukat. Egyértelműen nem azt jelenti, hogy szabadságot kaptak a gyerekek. Sőt kisgyermekes szülők esetében még a szülő bevonását is jelenti a távoktatás.

A miniszterelnöki bejelentés után végrévényesen eldőlt pénteken délután, hogy hétfőtől zárva tartanak az iskolák, de az is egyértelmű volt, hogy a távoktatásra átállni nem mindenkinek és nem mindenhol fog a legkönnyebben menni. Valamennyi iskolának meg kellett nyugtatni a hozzájuk járó gyerekeket és azok szüleit, hogy a tanulás feltételeit biztosítják. Ehhez szükség volt annak felmérésére, hogy rendelkeznek-e megfelelő eszközökkel és van-e internet. Amelyik családban ez nem megoldott, ott szükséges a családokat segíteni, hogy a gyermek ne maradjon ki a távoktatás folyamatából. Az iskolák rendszergazdáira, informatikusaira nagy feladatok hárulnak az utóbbi időszakban, mint ahogy a szaktanárokra, tanítókra is, hiszen a közös munka eredményezi majd azt, hogy országos szinten megvalósulhasson a távoktatás.

Nem maradnak azok az intézmények sem magukra, ahol a digitális távoktatásban jelenleg nem akadálymentesen működik. Az Informatikai Vállalkozások Szövetségének vállalatai olyan segítő hálózatot alakítanak ki, hogy az oktatási intézményekben igazi segítséget nyújtsanak a távoktatásra való átállás során.

A pedagógusok egy része, de az általános és középiskolák java sincs felkészülve a távoktatásra. Vannak pedagógusok, akik a digitális eszközökkel vagy még egyáltalán, vagy csak nem olyan régen barátkoznak, így számukra félelmetes lehet ez az új módszer.

Az Informatikai Vállalkozások Szövetségének vállalatai abban próbálnak segíteni, hogy az infrastruktúrát is megteremtsék ahhoz, valamint a pedagógusokat is felkészítsék a távoktatás elsajátításához.

Nemcsak az Informatikai Vállalkozások Szövetségének kell most sokat dolgozniuk, de intézményekre lebontva is sok munkát követel meg a pedagógusoktól, a rendszergazdától, intézményvezetőtől is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)