Jump to content

Csábít az otthoni munkavégzés? Előnyök és hátrányok

2020. 03. 16. 19:00

A munkahely mindenképp a megfelelések színhelye. A főnöknek, a kollégák felé vannak elvárások, és akkor is nagy a tét, ha mi vagyunk magunk és/vagy mások főnöke.

A család, saját magunk eltartása, álmaink megvalósítása érdekében is dolgozunk. Naponta eljárunk a munkahelyünkre, ahol remélhetőleg a legjobb munkakörben és a legjobb kollégákkal tudunk együtt dolgozni. Ám a körülmények koránt sem ennyire ideálisak mindenki számára. Aki nem érzi túl jól magát a munkahelyi környezetében, annak oka lehet a nem ideális munkakörnyezet, elégtelen felszerelés, néhány kellemetlenkedő munkatárs, rivalizálás, félelem a főnöktől és még lehetne sorolni. Aki ilyen helyzetben kénytelen dolgozni, az valószínűleg álmodozik arról, hogy otthonról dolgozzon. Az otthonról végzett, azaz home office munka sem azt jelenti, hogy egész nap televíziót néz az ember, lóbálja a lábát és nem csinál semmit. Vonzó annak elgondolása, hogy a magunk tempójában, nagy nyugalomban dolgozhatunk, és még ígéretesebb az, hogy mindezt otthonról is megtehetjük. Tény, hogy így nem kell a munkatársak semmilyen viselkedésével szembesülnünk, már csak azért sem, mert home office munkában nincs is munkatárs. Ez azoknak igazán kecsegtető, akik jelenleg olyan munkahelyen dolgoznak, ahol valami miatt nem érzik jól magukat. Az otthonról végzett munka csábító, mert nem kell meghallgatni a munkatársak sztorijait, nem szólhat bele senki a munkavégzésbe.

Ami az előny, az lehet a hátránya is. Az előnyeként azt látják sokan, hogy akár pizsamában nekiállhat valaki a munkájának. A szabadság vágya a csábító a home office-ban. Minél inkább elvonulunk más emberektől, annál magányosabb és elszigeteltebbé válhatunk. A kezdetek kezdetén hozzáfőzött remények lehet, hogy elhagy, amikor kiderül, hogy sokkal keményebben szükséges otthonról dolgozni ahhoz, hogy a betevőt megkeressük magunknak. Ha otthonról dolgozunk, akkor összekeveredhet a házimunka és a munka világa. Egyiket a másik rovására végezhetjük, és nyomasztóan hathat, ha nem úgy haladunk, mint ahogy elterveztük. Ráadásul visszajelzés sincs arra nézve, hogy a home office munkánkat hogyan végezzük. A főnököknek való megfelelés nem mindig könnyű, de legalább ismeretünk van arról, hogyan végezzük a munkánkat. Az otthoni munkavégzésben nincs kontroll.

Sokaknak csábító az otthoni, nyugodt környezetben, egyedül végzett munka, de hosszú időn át egyedül dolgozni azt is jelentheti, hogy észrevétlenül is elszigetelődünk az emberektől, magányosság válunk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)