Jump to content

Szakmázunk kicsit

2019. 12. 02. 19:00

A világunk folyton változik, és azt sok minden befolyásolja. Kétségtelenül mi magunk, emberek formáljuk leginkább az életet.

A változás elkerülhetetlen, amely nemcsak a korunkban és a divatban mutatkozik meg, hanem minden másban. Ami egykor volt, az talán már elképzelhetetlennek tűnik. Ez igaz lehet a munka területén is. Léteztek egykor olyan foglalkozások, amelyek ma már nevetségesnek vagy egyáltalán, érthetetlennek tűnnek. Ám még a modern, fejlett világunkban is léteznek fura állások.

Az ókori, középkori kultúra szerte a világban más volt, mint manapság, ezért olyan munkák is voltak, amelyekre ma már rácsodálkozunk. Az egyik például a temetési bohóc munkája. A temetés nem a legvidámabb tevékenységünk, de tény, hogy az élet természetes velejárója a halál. A temetési bohóc felvette az elhunyt személy jellegzetes viselkedés formáit, utánozta a hangját, úgy öltözött, mint az elhunyt. Egyszóval a halott személyét idézte fel azért, hogy a még élőket szórakoztassa, az elhunyt szellemét pedig a túlvilágra tudják küldeni.

A komputer szó hallatán a számítógép jut eszünkben, de a számítógép létezése előtt computereknek hívták azokat a dolgozókat, akik a számítógép előtti időkben adatokat elemeztek, értelmeztek, számítottak, és később ugyanezt már számítógép segítségével tették meg.

Bűnbakot most is szoktunk állítani, de korábban a hercegek mellett, azokkal együtt nevelkedett fiatal fiúk lehettek bűnbakok. A nemesi sarjakat ugyanis nem lehetett büntetni, de a velük együtt lévő, nem nemesi származású fiúk kéznél voltak. Azért kaptak tehát büntetést, amit az úri ifjak követtek el.

Nemcsak a régi látásmód miatt alakultak ki furcsa munkakörök. Az új világ ugyanúgy szolgáltat furcsa munkákat. Az alvás napi szükségletünk, de, hogy ez valaki munkájává váljon, az már igencsak furcsa. Márpedig vannak úgynevezett hivatásos alvók, akik felajánlják magukat arra, hogy alvás közben tanulmányozhassák alvásukat. Mások pedig így tesztelik felkérése a szállodai ágyakat. Ezért ráadásul fizetést is kapnak.

Már mindenki kezében ott van az okostelefon, ezért mindent meg tudunk örökíteni. Sokan fotózzák le a saját maguk által elkészített ételeket, vagy az étteremben tálalt fogásokat, de az étel stylist ezért fizut kap. Ez a munka azt jelenti, hogy a hirdetésekben, reklámokban, filmekben megjelenő ételeket úgy alakítja, hogy azok minél gusztusosabbnak, finomabbnak tűnjenek.

Nyaralásaink során a strandok felkeresése kötelező, és ha van csúszda, akkor nem hagyjuk ki. Még mielőtt a nyaralók, a pihenni vágyók használhatnák a csúszdát, a hivatásos csúszdatesztelők teszik próbára azokat, hogy kellően biztonságosak-e.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)