Jump to content

A béke érdekében ügyelni kell az arányokra

2019. 11. 27. 19:00

Egy jó kapcsolathoz sok minden szükséges. Elsősorban a felek jelenléte, akarata, közös nézőpontja, kölcsönössége, szerelem kell ahhoz, hogy zavartalanul működhessen a párkapcsolat.

Természetesen több külső tényező is befolyásolhatja azt, hogyan alakul egy párkapcsolat. Még a szerelem megléte esetén is jöhetnek olyan nehézségek, amelyekkel nem biztos, hogy számolni tudunk.

A régebbi időkben más volt a nők és a férfiak házasságon belüli feladata. A férfiaké volt a kenyérkeresés, míg a nők nem dolgoztak, azaz otthon dolgoztak, mert feladatuk volt a gyermekek nevelésén, gondozásán túl a háztartás vezetése is. Ma már a férfiak is elismerik, hogy ez is nagy feladat, pedig manapság a nők a háztartási munkák elvégzésén túl a munkahelyükön is dolgoznak. Ez azt is jelenti, hogy a legtöbb nő ma már keresettel is rendelkezik, és természetesen a házimunkák elvégzése, a gyerekek nevelése is feladatuk része. Ebből az is következik, hogy a gyengébb nemnek tartott nők dolga ma már sokkal szélesebb körű. Munkahelyükön a megadott feladatok befejezésével nem ér véget a tennivaló, mert otthon lehet folytatni a többit. Ezáltal a modern korban élő hölgyek színesebben élhetik életüket, több mindennel találkozhatnak, mint akárcsak néhány évtizeddel ezelőtt élő nőtársaik. Az ilyen életforma pedig kritikusabbá, határozottabbá teszi a nőket.

A családi kasszába bekerülő pénz összege annál jobb, ha minél nagyobb, de egészen addig nem okoz gondot, amíg a férfi, a férj ad ahhoz többet. Ha azonban a női kereset meghaladja a férfiét, az már problémát okozhat a kapcsolatban is.

Akkor jelenthet még nagyobb gondot a férfiénél magasabb kereset, ha ez sikerrel is együtt jár. Hazánkban az a jellemzőbb, hogy a férfiak jobban meg vannak fizetve, mint a nők, de ha mégis magasabb fizetéssel rendelkezik a nő kapcsolatán belül, szinte biztos, hogy stresszként éli meg a férfi. A családfenntartó szerepe, a férfiassága inog meg ezen a szinten.

A legideálisabb felállás a férfiak szerint az, ha a feleség a családi bevétel negyven százalékához járul hozzá, a fennmaradó hatvan százalékot pedig a férfi teljesíti. Így sem a férfiasság, se a családjáról gondoskodni tudó férfi ideálja sem sérül meg. Amennyiben ennél a határnál magasabb a női fizetés, a kapcsolaton belül annál nagyobb frusztrációval kell a férfinak szembe néznie, amelynek akár egészségügyi tünetei és kockázatai is lehetnek.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)