Jump to content

Önjelölt infuenszerek világa

2019. 11. 25. 19:00

A mai kor kifejezéseinek jó részét az idősebb generáció már meg sem érti. A technika fejlődése és a maga után vont változás új, vagy idegenből behozott szavakkal bővítette a szótárunkat.

Blogger, vlogger, inluenszer. Majdcsak naponta találkozhatunk ezekkel a kifejezésekkel. Az idegen eredetű szavakkal rendkívül bőven dobálóznak manapság a fiatalok, sőt egyes munkák is dugig vannak idegen szavakkal, de a magyar közé beékelve. Magyarul beszélünk mégsem magyar szavakkal.

Tény, hogy elege sok más nyelvből kölcsönzött kifejezést használunk annak ellenére, hogy a magyar nyelv nagyon kifejező. Annyiféle szavunk van bármire, miért nem azt használjuk?

Az influenszer szó is sokszor megütheti a fülünket. Ha magyarosítani szeretnénk, kik is azok az influenszerek, akkor az egyik találó szó a véleményvezér lenne, de nevezhetjük őket befolyásolónak is. Ők azok, akik elhiszik magukról, hogy mások véleményét saját személyiségükkel, meggyőződésükkel befolyásolhatják. Közösségi oldalon, videómegosztón való jelenlétükre sokan reagálnak, követőtáboruk nagy. Az influenszerek azok, akik sokakhoz elérnek, és éppen ezért figyel a tömeg a szavukra. Az infuenszerek leginkább a Z generáció fiataljait találják meg főleg azért, mert őket már leginkább a modern kommunikációs lehetőségekkel lehet leginkább becserkészni.

A véleményvezéreket tehát azért alkalmazzák, hogy azokat is elérjék, akiket a hagyományos marketingeszközökkel nem lehet. A közösségi oldalak amúgy is sokakat megmozgatnak, de a fiatalok igencsak jártasak az online világban, így ez az a közeg, ahol hozzájuk könnyebben el lehet jutni. A véleményvezérek olyan fiatalok, akiket a többi fiatal követendőnek ítél meg azért, amit csinál, amit mond. Az influenszerek híre terjed a közösségi oldalakon egyaránt, de a fiatalok közötti szóbeszéd során is eljutnak a hírek, így egyre több követővel rendelkeznek.

A véleményvezérek beszélnek akkor is, ha kell, és akkor is, ha nem, és közben hatással vannak követőikre.

Influenszer bárki lehet, akinek legalább ötezer követője van. Lényegében, e nélkül is kikiáltják magukról többen, hogy ők a megmondók, a véleményvezérek. Az influenszer szó éppen emiatt kezd pejoratív kifejezéssel is bírni.

Ha fiatalokat kérdezünk meg arról, hogy felnőttként mivel szeretnének foglalkozni, talán több vágják rá azonnal és szemrebbenés nélkül, hogy influenszerek szeretnének lenni. Korábban ugyanis ebből tényleg pénzt lehetet csinálni. Még ma is, de mára már valamilyen háttér (valamiben jeleskedni, ismertség) szükséges. Ezek hiányában a véleményvezér karrier hamar kudarcba fulladhat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)