Jump to content

Izzasztó percek túlélő mechanizmusa

2019. 08. 20. 19:00

Kiválóan megszerkesztett önéletrajz, amely telis tele van mutatós adatokkal, információkkal. Kész főnyeremény annak, aki felvesz minket dolgozni. Gondoljuk mi, aztán eljön az állásinterjú napja.

Még a rutinosabb álláskeresők idegeit is megbirizgálja egy újabb állásinterjú, hiszen senki sem véletlenül nyújtja be pályázatát egy munkaadóhoz. Egy megüresedett konkrét pozícióra pályázunk, vagy abban bízunk, hogy üresedés esetén a vezető keze ügyébe kerül a mi jelentkezésünk. Ezért sem mindegy, hogy milyen az önéletrajzunk, de még a jól megszerkesztett és jól mutató önéletrajz sem garancia arra, hogy egyáltalán megköszönik jelentkezésünket, de…

Sok esetben ugyanis hagynak a levegőben lógni. Csak az idő eltelte jelzi, hogy bizony nem ránk volt szükség. Éppen emiatt nagyon nagy dolognak érzi minden munkakereső, ha bármilyen formában jelzik akár az elutasítást. Természetesen még nagyobb az öröm, ha ránk esik a választás és behívnak állásinterjúra. Nemcsak az öröm nagy, de az izgalom is az lehet.

Teljes mértékig egy állásinterjúra sem tudunk felkészülni, még akkor sem, ha rákerestünk a munkaadó honlapjára. Tehetnek fel olyan kérdést a személyes találkozáskor, amelyre egyáltalán nem számítottunk. A csend is lehet beszédes, de egy állás elnyerésére való törekvés során inkább kínossá válhat. Még a legrafináltabb, legdörzsöltebb személyeket is zavarba lehet hozni, de egy izguló álláskeresőt még inkább. Mégis érdemes higgadtságot tanúsítani. A mély levegő, háromig bent tart, kifúj megoldás nem feltűnő, mégis segíthet, hogy a pillanat töredéke alatt összeszedjük gondolatainkat és megtaláljuk a megfelelő választ.

Nem feltétlenül azért tették fel a kérdést az interjúztató felek, hogy zavarba hozzanak, de az is lehet, hogy a probléma megoldási készségünket szeretnék tesztelni. Mielőtt kimondanánk, hogy „nem tudjuk”, ne mondjuk ki. Inkább érdemes körülírni a felvetett témát, és hogy milyen gondolatokat ébreszt ez bennünk. Mégsem maradtunk csendben, mégsem mondtunk nemet, hanem gondolkodunk.

Az ember nem tudhat mindent, ami egyáltalán nem szégyen. Eláruljuk, hogy az interjúztató felek sem tudnak mindent, viszont a nem létező tudásunkkal egyáltalán nem jó hencegni. Szimpatikusabb azt mondani, ha valamire nem tudjuk a választ, hogy több ismeretre lenne szükségünk és szeretnénk fejlődni, így a tanulás sem áll tőlünk távol.

Van, hogy azonnal egy hullámhosszra kerül a munkaadó és az épp üres állásra pályázó. De még így is adódhat olyan kérdés, amely nem egyértelmű. Semmi gond. Ebben az esetben is érdemes tisztázni, hogy mire is gondol, sem mint kényes, kellemetlen helyzetbe kerüljünk. Ilyen szituációkra építve születtek már hollywoodi filmek is.

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com, pexels.com)