Jump to content

Nem áll meg az élet nyáron sem, de a munka sem

2019. 07. 23. 19:00

Nyár van, mindegy, hogy nyaraláson már túl, vagy még előtte állunk. A munkahelyek zömén is megérzik a nyári szezont, hiszen ilyenkor mindenki vágyik a pihenésre.

Míg a legtöbben a jól megérdemelt pihenésüket töltik, addig vannak, akik a munkán gondolkodnak, azaz munkát keresnek. A nyár a szabadságolások időszaka, amikor a munkavállalók esze egészen máshol jár, de aki váltani szeretne, vagy épp nincs munkája, az aktívan keresheti az új helyét.

Nyáron nyaralni, pihenni kell. Ez igaz is a szabadságolás idejére, de a munka nem áll meg és a pihenés után újból a munka világában találjuk magunkat. Az álláskeresők pedig mit nem adnának azért, hogy megtalálják ideális állásukat.

A nyár tehát lehet az aktív munkakeresésé időszaka is, ráadásul, aki azt hiszi, hogy ilyenkor megáll minden, az téved. Tény azonban, hogy visszavesz az álláspiac dinamikájából a nyár, de nem áll meg az élet. Eleve kevesebb jelentkezés érkezik, kevesebb álláshelyet hirdetnek meg a munkaadók is, valamint a beérkező pályázatokra való visszajelzés is lassabban történhet meg. Aki nyáron talál munkát, mégiscsak előnyökkel járhat mind a munkaadó, mind pedig a munkavállaló szempontjából, mert a betanulásra, betanításra nyugalmasabb időszak lehet a nyár, több idő juthat arra, hogy beleszokjon a dolgozó a munkakörébe, a feladatai megtanulásába.

Az év más szakaszában két hét várakozás után, minden visszajelzés nélkül elutasított pályázattal kell számolnia a munkát keresőnek, de ez nem érvényes nyárra. Ez éppen a szabadságolások miatt lehetséges, hiszen az adott állást meghirdető munkaadó cég vezetői is váltva töltik nyári szabadságukat, így a döntéshozás lassabban mehet.

Nemcsak a friss diplomával rendelkezők állnak a munkakeresés küszöbén, hanem azok is munkát kereshetnek, akik váltani szeretnének vagy épp munka nélkül vannak. A munkaerőpiac tehát nyáron sem áll le, csak épp nem maximumán pörög. Ennek ellenére esély van arra, hogy a munkát keresők megtalálják álmaik álláshelyét, éppen ezért ebben az időszakban sem szabad a munkakereséssel leállni.

Amíg keressük az új vagy az első munkahelyet, érdemes csiszolni nyelvtudásunkat, vagy épp fejleszteni egyéb készségeinket. Míg fejlesztjük önmagunkat, ne felejtsük el mustrálni az állásajánlatokat, és folyamatosan érdemes a jelentkezéseket benyújtani. Álláskereső helyzetben nem árt, ha kinyitjuk a szánkat, ismerősöknek is mondjuk, hogy épp munkát keresünk. Ki tudja, lehet, valaki meghall egy jó lehetőséget, és mi jutunk eszébe. Érdemes a közösségi oldalunkat gondozni, hogy az a munkaadó számára is tetszetős legyen.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)