Jump to content

A munka a hőségben sem áll le, de módosulhat

2019. 06. 17. 19:00

Tagadhatatlanul hőség van. Még az otthoni pihenés sem feltétlenül zavartalan, mert a kánikula megnehezíti azt is. Mi van akkor, ha a rettentő meleg ellenére dolgozni kell?

Márpedig ez nagyon sokak nyarára igaz. A nyári szabadságolás ideje a nyári hónapoknak csak egy kis részét fedi le, így nem marad más, mint a munka. A jó munkavégzéshez megfelelő feltételek szükségesek, így amikor extrém helyzettel állnak szemben a dolgozók, arra a munkaadóknak is reagálniuk szükséges.

A kánikula pontosan arra ad okot, hogy a munkaadók belátással legyenek a hőséggel járó következményekre. A munkavállalók egészsége és biztonsága mindenképp elsőszámúnak kell lenni, mind a szabadban, mind pedig a zárt helyen dolgozók számára.

Mindegy, hogy zárt, vagy szabadban történő munkavégzés zajlik, ám, ha a hőmérséklet meghaladja a 24 C°-ot, akkor hűtött vizet szükséges biztosítani a munkaadóknak dolgozóik számára. Sőt annak fogyasztására fél óránként jogosultak a dolgozók. A tűző napon történő munkavégzés egyértelműen sokkal több energiát kivesz a munkavállalóból, így a napon végzett munkát felváltva végezhetik, és amennyiben lehetséges, úgy 11 és 15 óra között árnyékos, hűvösebb helyen dolgozzanak.

Jogszabály határozza meg azt, hogy bizonyos hőmérséklet elérésekor pihenőket szükséges biztosítani a munkavállalónak. Ahogy nő a hőmérséklet, úgy lesz egyre több pihenőidő. Természetesen attól is függ, hogy milyen a munkavégzés minősége. A nehéz fizikai munkát végzők esetében a hőmérséklet emelkedése több pihenőt indokol. Megoldást jelenthet a fényvisszaverő öltözet biztosítása is, ugyanakkor szükséges lehet az UV védelemmel ellátott szemüveg, a klimatizált gépjármű biztosítása is.

A munkavédelmi oktatás nem felesleges, mert maga a munkavállaló is felismerheti egészségügyi problémáit, amelyet a hőség váltott ki, így időben meg lehet kezdeni az elsősegélynyújtást.

Az irodai dolgozók egy része kellemes hűs, klimatizált helyiségben végzi a munkáját, azonban annak is meg lehet a veszélye, ugyanis ha a légkondicionáló berendezés nincs rendszeresen ellenőrizve, karbantartva, még árthat is a munkaerőnek. A munkaadónak tehát kötelessége, hogy a berendezéseket ellenőriztesse, mielőtt tényleges használatba vennék.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)