Jump to content

Legyél topon telefonos, online állásinterjú alkalmával is

2018. 11. 17. 19:00

Az álláskeresés és a megfelelő munkaerő felkutatása új irányokat mutat. Az önéletrajz, a motivációs levél beküldése ugyanúgy alapkövetelmény, azonban az állás megpályáztatásában már a telefonnak, egyéb technikának is nagy szerep jut.

Egyre több helyen alkalmazzák azt a módszert, hogy a már előzetesen megküldött önéletrajz alapján, a megfelelőnek talált pályázót telefonon felhívják. Nos, nem azért, hogy a személyes találkozás időpontját egyeztessék a munkavállalóval, hanem maga az interjúztatás zajlik le telefonon keresztül. Ez a munkaadónak és a pályázónak is gyors és egyszerű módját adja arra nézve, hogy kiderüljön, van-e közös jövőjük. A szépséghibája csak annyi lehet ennek, hogy a telefonos interjúztatás bárhol érheti az állásra pályázót. Felkereshetik akkor, amikor épp a bolt polcai között bóklászik, és keresi a 10%-os ecetet, vagy épp a pénztár soraiban állva azt várja, hogy mikor pakolhat fel a szalagra.

Amennyiben megpályáztunk egy szabad álláshelyet, várhatjuk, hogy valamilyen formában tájékoztatnak arról, hogy illünk-e a cég profiljába vagy sem. A telefonos interjú előtt is egyeztethetnek velünk időpontot, amikor aktuális lehet az interjú ilyen fajtája, de az is lehet, hogy a telefonos felkeresés egyben maga az interjú ideje is. Az interjúzás ezen fajtája abban segíti a munkaadókat, hogy az önéletrajz mögé kukkantva megismerje a pályázó szándékát. A telefonos interjút pontosan olyan komolyan illik kezelni, mint amikor előre egyeztetett időpontban személyes jelenünk meg. Ha már pályázunk egy állásra, akkor legyünk felkészültek.

Amennyiben online interjúztatáson veszünk részt, úgy biztosítsuk a tablet, a laptop töltöttségét. Győződjünk  meg arról, hogy működik a mikrofon és a kamera is, ne az utolsó pillanatban kelljen a beállításokkal vacakolni.

Telefonos, vagy online interjú esetében is ugyanarra kell számítani, mint személy találkozáskor. Tehát gondoljuk át, hogy milyen pozitív tulajdonságaink vannak, és azzal hogyan tudnánk erősíteni a céget. Miért gondoljuk magunkat alkalmasnak abba a pozícióba?

Viselkedjünk úgy az online interjú alkalmával is, mintha személyes találkozóra mennénk. Ne pizsamában, kávéval a kezünkben fogadjuk az interjúztatót, hanem adjuk meg a módját. Alkalomhoz illő öltözetben üljünk a gép elé, és igyekezzünk az otthonunknak egy olyan pontját megtalálni, ahol nemcsak rend vesz körül minket, de ott nyugalomban tud lezajlani az interjú.

A nyugalmat nemcsak az zavarhatja meg, hogy egy-egy családtag megjelenik az online interjú kellős közepén, hanem a saját figyelmüket úgy elterelhetjük, hogy nyitva hagyunk más weblapokat. A közösségi oldalon megjelenő új poszt, valaki üzenete nemcsak a gondolatainkat viheti félre, hanem a tekintetünket is, így az interjúztató számára az válik leszűrhetővé, hogy érdektelenek vagyunk. Az interjúztatáshoz szükséges felületen kívül semmi más ne legyen nyitva, így jobban tudunk a feladatunkra koncentrálni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)