Jump to content

Énidő a munkahelyen

2018. 10. 21. 19:00

Nem tehetjük meg, hogy csak azért nem jelenünk meg a munkahelyünkön, mert nincs hozzá kedvünk. Egy ilyen húzással nyerhetnénk ugyan szabadnapot, de talán elveszítenénk a munkánkat is. Megyünk, mert kell a munka és a pénz.

Nem kétséges, hogy úgy kell vigyáznunk a munkahelyünkre, mint a kincsre. Akkor pedig még inkább igaz ez, ha jó a pozíciónk, kedveljük a főnökeinket és a munkatársainkat. Ha pedig a fizetés is az, amellyel meg tudjuk teremteni a nekünk megfelelő életszínvonalunkat, vétek lenne játszani. Még ilyenkor is szükségünk van szabadságra, olyan elfoglaltságra, amellyel ki tudunk kapcsolni. Az aktív pihenésen kívül pedig a tényleges fizikai pihenésre is szükség van.

Hangoztatni szokták az énidő fontosságát, amelyet talán nem kell túlmagyarázni, hogy mit jelent. Szükség van arra, hogy ténylegesen ki tudjunk kapcsolni, szórakozzunk, pihenjünk, mert az élet nem állhat csak munkából. Arra azonban kevesen gondolunk, hogy a munkahelyen is terepet adhatunk az énidőnek. Ha nem is mindig tudatosan, de mindenképp szakítunk énidőt még a munkahelyen is. Ilyen az, amikor az egy-egy kollégával leállunk beszélni, és egyáltalán nem munkahelyi témáról szól a csevej. Ugyanilyen énidőnek számít, ha telefonbeszélgetést kezdeményezünk vagy fogadunk egy családtagunkkal, barátunkkal.

Tudatosabban is szakíthatunk időt magunkra, még akár a munkában is, ugyanis napjaink nagy részét töltjük ott, és azt nem várhatják el senkitől, hogy a teljes munkaidő alatt megfeszítve végezzük munkánkat. Ezért is érdemes „lopni” énidőt magunknak. Amikor elfáradunk, nem úgy megy a munka. Érdemes akkor kicsit megállni, abbahagyni. Egy kis mozgás, friss levegő üdítően hathat a testre és a lélekre is, de ha másra vágyunk, akkor olvassunk el egy kisebb lélegzetvételű cikket. Csak olyanba kezdj bele, amihez néhány perc is elég. Ez a néhány perces másra való koncentrálás segíthet, hogy kizökkentsen egy munkafolyamatból. Az agyunk kicsit felfrissül, talán a munkához is nagyobb kedvünk lesz.

Fogyassz el egy kávét (ha még nem a sokadik) vagy egy teát, nassolj valami egészségeset, igyál folyadékot. A stresszes helyzeteket is fel lehet oldani azzal, ha néhány percet magunkra fordítunk és fogyasztunk valamit.

A munkatársakkal való kapcsolattartás mindenképp fontos ahhoz, hogy a munka gördülékenyen haladjon, de azért is jó, ha jó kapcsolatot ápolunk azokkal, akikkel együtt dolgozunk, mert a hangulat, a munkakörnyezet is sokkal pozitívabb. Ez pedig mindenkire hatással lehet. Ha pedig jóban vagy a munkatársaiddal, akkor szakíts egy kis időt a beszélgetésre. Nem órák hosszat tartó pletykálkodásra gondolunk, de abból gond nem lehet, ha ápoljuk a kapcsolatainkat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)