Jump to content

Túlélni egy napot hőség idején

2018. 08. 07. 19:00

Alattomosan felkúszott a hőmérők higanyszála olyan magaslatokba, amelyet már mindenki nehezen visel. Otthon is nehezebb megélni ezt a hőséget, de a munkahelyen talán ez fokozottabban igaz.

Milyen szerencsés az, aki légkondicionált munkahelyen dolgozik, de egyeseknek nem jutott ki a jóból. Van, aki ugyan naptól védett helyen dolgozik, de a hőség így sem kíméli, és sokan dolgoznak a szabadban. Hőségriadó esetén a munkaadónak kötelező szabályokat kell betartania dolgozóival szemben, így a folyadékpótlást, a hűvös helyeken való pihenést be kell iktatni. Aki légkondicionált irodában dolgozik, az ilyenkor összeteheti a két mancsát, és mielőtt panaszkodásba kezdene, gondoljon azokra, akik a napon kénytelenek dogozni.

Még úgy sem leányálom ebben a nagy hőségben ledolgozni egy munkanapot, hogy a körülmények nem áldatlanok. Sokat segíthetünk azonban akkor, ha már otthonról nem nyűgösen indulunk el dolgozni. A nagy meleg még a normális alvást is megzavarja. Éjszaka érdemes átszellőztetni a lakást. Általában hajnalban tapasztalható az a kellemes légmozgás, amely a pihentetőbb alvást segíti. Reggel is érdemes átszellőztetni a lakást és reggel első utunk a zuhany alá vezessen. Talán az éjszaka meg is izzadtunk, de ha nem, akkor sem árt egy hűsítő, frissíti zuhany, majd kezdjük a napot kávé helyett legalább két deciliter víz elfogyasztásával. Nem arról van szó, hogy kávét nem fogyaszthatunk, de azt mértékkel. Természetesen, aki nem tudja elindítani a napját kávé nélkül, nem is kell kihagynia, csupán arról van szó, hogy sokkal inkább oda kell figyelni a megfelelő mennyiségű vízivásra egész nap. Ez a mennyiség a hőségre való tekintettel akár 2-3 litert is jelenthet, de akár öt liter is lehetséges egyéntől és munkától függően. Felejtsük el az energiaitalokat, üdítőket. Munkahelyen az alkoholfogyasztás amúgy sem engedélyezett, de az üdítővel és az energiaitallal sem segítjük a szervezetünket. A folyadék vizet vagy teát jelentsen.

A meleg az étkezésink mennyiségére és minőségére is hatással van. Ha éhesek is vagyunk, sokkal nagyobb szükségünk van most könnyen emészthető, egészséges ételekre. Zöldség és gyümölcsfogyasztás lehet most a legjobb megoldás.

Akik a szabadban, a tűző napon kénytelenek dolgozni, számukra különös fontosságot jelent a folyadékpótlás, amelyről a munkaadónak is gondoskodnia kell. Legalább negyedóránként egy pohárnyi vizet el kell fogyasztani, akár hideg vizes borogatás, mosakodás sem árt. A leégés és napszúrás elkerülése érdekében szükséges a hosszú lenge ruha, valamint fejfedő viselése.

Sokkal jobb helyzetben vannak azok, akik nem a tűző napon dolgoznak, de még így is lehet kényelmetlen egy munkanap a nagy hőségben. A zárt térben dolgozók egészségének érdekében a munkaadónak ilyenkor óránként 5-10 percnyi pihenőt kell biztosítania. A legkellemesebb munkanapjuk talán azoknak lehet, akik légkondicionált munkahelyen dolgoznak, ám sokak egészségére kihat a klíma.

Bármilyen munkahelyen is dolgozunk, már otthon gondoskodni kell arról, hogy minél komfortosabban érezzük magunkat. A pihentető alváson túl fontos a megfelelő táplálkozás, az öltözködés és a folyadékpótlás.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: 4-seasons-air-conditioning.co.uk, abc7news.com, colourbox.com)