Jump to content

Vigyázat: kiégés veszélye fenyeget!

2018. 07. 17. 17:00

Minden hétfő egy újabb vélt vagy valós fenyegetés kezdetét jelenti? Minden péntek délután egy olyan felszabadultságot ad, amelyet mégsem tudsz teljes egészében élvezni, mert tudod, hogy a hétvége szinte fénysebességgel fog eltelni?

A munkahely nagy érték a mai világban, és ha nem is életünk értelmének tartjuk, hogy ott kell lennünk hétköznapjaink során, még mindig hálásak vagyunk azért, hogy van hol megkeresni a kenyérre valót. Még jobb, ha a munkahelyen kreatívnak, hasznosnak érezhetjük magunkat és szeretünk ott lenni. Sokan azonban olyan munkahelyen és olyan pozícióban dolgoznak, amely egyáltalán nem közelíti meg vágyaikat, így a dolgos hétköznapokban nem túl sok boldogságot találnak. Az okoz örömet, ha a munkát letéve indulhatnak haza. Még rosszabb érzés foghat el sokakat akkor, hogy a nyári szünet után újból vár a munkahely. A nyaralás, az otthoni pihenés után nemcsak a munkába nehéz visszarázódni, de a munkahelyi környezetet sem viseli jól mindenki. Ez a rossz érzés lassan átveheti az uralmat minden jó felett. Befurakszik az ember szinte minden sejtjébe és már nemcsak a munkahelyen boldogtalanok, hanem odahaza is. Ez már az a pont, amikor az ember egész teste a munka, a munkahely ellen lázad. Akkor miért maradnak sokan mégis ugyanazon a helyen?

Ha már a munkahelyed gondolatától is rosszul vagy, akkor el kell gondolkodnod azon, hogy miért vagy mégis még mindig ott? Ha nem érzed magad jól abban a környezetben, ahol a hétköznapjaid nagy részét töltöd, az bizony egészségtelen. Eleinte csak az elmédet és a lelkedet rombolja, azaz rombolod te magad, de mint tudjuk a lélek betegsége fizikailag is megnyilvánul előbb vagy utóbb. Gondolkodtál már a munkahely váltásán, de mégsem tettél egy lépést sem azért? Ne engedd, hogy mindennapjaidat átjárja a rossz gondolat, mert az egészséged és a boldogságod a legnagyobb kincsed. Azt hiszed, hogy nem találsz más munkát, ami jobban megfelel neked? Mi lenne, ha mégis körülnéznél a környezetedben. Keress, kutass, már annak lehetősége, hogy talán lenne más, felvillanyozhat.

Azért nem kerestél még másik munkahelyet magadnak, mert a jelenlegi helyeden már régóta vagy, és nem hiszed, hogy máshol megfelelnél, lehetnél jó más pozícióban is? Ez a kishitűség sokakat ragaszt a helyén és nem tud, nem mer kitörni saját falai mögül. Éppen az önbizalmat ölheti meg egy olyan munka, amelyben a mindennapokat is kínként él meg az ember. Önbizalmat csiholni nem egyszerű, de már sokkal közelebb kerülhetünk önmagunkhoz, ha mérlegre tesszük erényeinket, hátrányainkat.

Ha a dolgos hétköznapok semmilyen örömet nem szolgáltatnak számodra, akkor nemcsak az önbizalmadat ásod alá, de talán az élet is egyre sivárabbá, szürkébbé válhat. Elfogadtad, hogy a te életed ennyi. Már csak ennyi. Munka vég nélkül, egyhangúság, boldogtalanság.

Megfogalmazódott már benned az a gondolat, hogy váltanod kellene? Egy lépéssel közelebb kerültél vágyaidhoz, azonban a belső hang megszólalása még nem elég. A tettek mezejére kell lépni. Tegyél meg kis lépéseket, keress, tapogatózz.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: psychologies.co.uk, sott.net, pauladavislaack.com)