Jump to content

Kalauzolás a baristák világába

2018. 04. 12. 19:00

Kávét főzni nem nagy kunszt, hiszen minden háztartás egyik fő konyhai eszköze a kávéfőző.  Ha pedig nem otthon fogyasztunk kávét, akkor erre vannak a világ minden táján arra megfelelő intézmények, a kávézók.

A kávézás és az azt megelőző fekete lefőzése napi tevékenységeink közé tartozhat. Aki napi szinten akár többször is iszik kávét, otthonában valamilyen készüléks rendelkezésre áll arra, hogy erős feketével dobja fel magát, családját. Nem csak otthon kávézunk szívesen, hanem arra rendeltetett helyen is. A kávézók nemcsak arra adnak lehetőséget, hogy találkozóhelyet biztosítsanak üzletfeleknek, barátoknak, randevúhelyszínként is kiváló, mindemellett kávékülönlegességeket kóstolhatunk.

Egyre sűrűbben találkozunk a barista kifejezéssel akkor is, ha csak ritkán teszünk látogatást a kávézókba, de mindenképp ahhoz kötődő fogalomról van szó. A barista ugyanis bárost jelent, amely az eszpresszó kávé terjedésével együtt jelent meg. Korábban a barista kifejezést azokra használták, akik bármilyen vendéglátóhely pultja mögött tartózkodtak, dolgoztak, de ma már csak azokra a személyek számítanak baristáknak, akik a kávékat készítik. Kávét készíteni otthon is tudunk, mégsem vagyunk baristák hiszen közel nem olyan szakértelemmel tesszük meg. A vendéglátóhelyek bármelyikében kiszolgálják a vendégeket kávéval, de nem mindenki barista, ugyanis ehhez rendelkezni kell megfelelő elméleti és gyakorlati tudással is.

Az elméleti tudásban benne rejlik, hogy a barista megfelelő ismeretekkel rendelkezik a kávéról, a fajtáiról, a kávétermesztésről, a kávébab feldolgozásának folyamatairól, a pörkölés mikéntjeiről, a forgalomba kerüléséről, de azt is tudja, hogy melyek a kávé tárolási és csomagolás szempontjai. Elméletben is ismeri a kávékészítés különböző technikáit, amelyet a gyakorlatban is megvalósít. Nemcsak a kávéról kell tudni sok mindent, hanem a kávékészítő berendezésről is, így megfelelő ismerettel kell rendelkeznie a kávédarálókat, kávéfőző gépeket illetően.
A barista a gyakorlatban is képes a különböző kávéfajtákból, más-más kávégépekkel és darálókkal olyan kávéféléket készíteni, amelyek az ital minden jellegzetességét kiadják.

Nevezhetjük a baristákat a kávéfőzés mestereinek is. Az otthoni kávéfőzés nem számít annak legtöbbünknél, hiszen megszokás szerint isszuk szinte mindig ugyanúgy, és majdcsak mindig ugyanazt a fajta kávét. Ha kávékülönlegességre vágyunk, akkor kávézóba érdemes ellátogatni, ahol jó eséllyel tanult barista készít számunkra feketét.

Barista, mint munka, és mint szenvedély
Nem mindenki barista, aki kávéval szolgálja ki a vendégeket. Az igazi baristának nemcsak végzettsége és papírja van szakmájáról, hanem szenvedéllyel végzi munkáját. Ért a kávéhoz, de ismeri a kávé kultúráját, a növény születelésétől egészen a kifőzéséig tud mindent. Szakszerűen és gazdaságosan készíti el a vendégek számára a kívánt kávéfajtát, mindehhez a vendégekkel való kedvesség is társul.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | qcwt.com.au, giphy.com, winchestercoffeeschool.co.uk/képek)