Jump to content

Légiutas-kísérő, hogyan válhatsz azzá?

2018. 03. 25. 19:00

A legtöbb nyolcadik osztályból kikerülő diák számára még nem teljesen letisztázódott, hogy mivel szeretne foglalkozni majd felnőtt korában. Sokan időnyerés céljából is választják a gimnáziumi képzést, mások pedig szakmát tanulnak ki.

Amikor arra kerül a sor, hogy döntenie kell gyermekünknek hová is menjen továbbtanulni és a továbbtanulási választékok között mustrálunk, nem biztos, hogy találunk stewardess képzést. Viszonylag kevés diák álma, hogy légiutas-kísérő legyen. Talán azért sem merül fel sokukban, hogy azzá legyenek, mert a repülőzés ugyan már hétköznapi közlekedési formának számít, de a gyerekek viszonylag ritkán utaznak azzal és így kieshet látókörükből. Természetesen olyanra is akad példa, hogy hiába nem repült sokat utasszállító repülőgépen valaki, mégis gyermekkorában is arról álmodozott, hogy stewardess/steward lesz.

Amikor felnőttként utazunk utasszállító gépen, talán felvetődik bennünk a kérdés, hogy hogyan töltheti be valaki ezt a posztot? Milyen iskolát kell annak elvégeznie, aki légiutas-kísérő szeretne lenni?

Ma már hihetetlen légi forgalmat bonyolítanak le a nagyobb repterek, így a repülés nem elérhetetlen, sokan használják. Ennek megfelelően az iparág is fejlődik. A steward és stewardess képzést választók között széles lehet a skála, ugyanis vannak, akik az érettségi megszerzése után azonnal légiutas-kísérőnek tanulnak, mások teljes karrierváltásba vágnak bele. Olyan is akad, aki azért választja ezt a munkát, mert az adott végzettségüknek megfelelően nem találják meg számításukat. Olyan is van, aki meglévő nyelvtudását szeretné tökéletesíteni és még pénzt is keresni aközben.

Hazánkban leginkább a húszas éveiben járó fiataloknak jut leginkább eszébe, hogy légiutas-kísérőként dolgozzanak. Vonzó, hogy csapatban dolgozhatnak, hogy felfedezhetik a világot, gyakorolják az idegen nyelvet és mindezt úgy teszik, hogy még a családalapítás gondolatával nem játszadoznak.

Minden légitársaságnál más a felvételi eljárás, de az angol nyelv kommunikációképes tudása garantáltan szükséges. Több rostán szűrhetik ki a megfelelő személyeket. Ha valaki stewardess, steward szeretne lenni, a WizzAir tréningjére kell jelentkeznie. A képzést az Europe Crew Academy indítja, amely három hónapot vesz igénybe, így akár munka mellett is légiutas-kísérővé lehet válni. Mindenféle előképzettség nélkül bele lehet vágni, de szükséges hozzá az érettségi bizonyítvány megléte, kommunikációképes angol nyelvtudás, 100 méter megszakítás nélküli úszás. A magasság is meghatározott, nőknél el kell érni a 155, férfiaknál pedig a 165 centimétert. Extrém hajviselet, látható helyen piercing és tetoválás nehezíti a bekerülést, de nem kizáró ok.

Mindenki úgy hiszi, hogy a légiutas-kísérők munkája veszélyes, ezért biztosan sokat is keresnek. A kezdő fizetés azonban nem a legtöbb, de idővel és ügyeskedéssel jónak mondható és lehetőség van előrelépésre is. A legtöbb légitársaságnál lehetőség van a dolgozóknak kedvezményes jegyvásárlásra is, másoknál még a családtagokat és a barátokat is hozzá lehet juttatni.

(Forrás: marmalade.hu | thetravelacademy.com, pinterest.com, idealmagazine.co.uk/képek)