Jump to content

Szokatlan ötlet: online tamagocsin gyakorolhatnak a leendő HR-esek

2018. 02. 11. 12:05

Ez a tamagocsi egy gamifikált, azaz játékosított próba, amely a HR-esek valós dilemmáival szembesíti a játékosokat.

 

A talán nem csak elsőre furcsán hangzó megoldásnak az a meghirdetett célja, hogy az emberi erőforrások szakma iránt érdeklődő, az egyetemekre most felvételiző diákok egyszerű, játékos formában alkothassanak képet arról, hogy milyen kihívásokkal szembesül egy HR-szakember.

A munkaadók számára a kollégák megtartása kulcsfontosságú feladat a következő öt évben, miközben egy teljesen új elvárásokkal rendelkező generáció kerül a munkaerőpiacra.

A szakma valós kihívásait mutatja be a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) saját fejlesztésű, Android okostelefonra innen letölthető játéka, ami a szakma iránt érdeklődő diákoknak segít a pályaválasztásban.

Tamagocsi, azaz neveljünk szakembert

A HR tamagocsi játék elején a játékosok négy, eltérő stílusú és képességű pályakezdő karakter közül választhatnak.

A karakterek önmagukban reflektálnak arra, hogy a munkaerőpiacon minden munkavállalónak mások az erősségei és készségei. A karakter karrierfejlődése során a játékos folyamatos döntések elé kerül, amelyek meghozatalakor a választott munkavállaló fejlődése kerül a középpontba.

Az eddigi közel kétezer HR tamagocsi-játékos 70 százaléka nő, többségük 18 és 24 év közötti fiatal.

A játékosok háromnegyede vidéki, de játszottak már a HR tamagocsival Svájcból, Romániából, Kanadából és Indonéziából is.

Az eddigi adatok alapján a játék a középiskolások és az egyetemisták körében ugyanannyira népszerű, a játékosok 13 százalékát pedig mesterszakon vagy posztgraduális képzésen tanuló fiatalok teszik ki.

A legnépszerűbb karakter 52 százalékkal „Öltönyös Bence”, a legkevésbé népszerű 10 százalékkal „Magabiztos Évi” lett. A nők többsége (64 százalék) számára „Öltönyös Bence” a legszimpatikusabb, míg a férfi játékosok többsége (46 százalék) „Megbízható Dóri” karakterét választotta.

(Forrás: marmalade.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)