Jump to content

Az eladói munkakör szépsége/átka karácsony tájékán

2017. 12. 23. 17:00

Sokan készülődhetünk már odahaza a karácsonyra, ám vannak bizonyos munkahelyek és munkakörök, amelyek esetében a karácsony nem a pihenésről szól, hanem a munkáról, az igazi hajráról. A karácsonyi mizéria az eladókat halmozottan érinti.

Bolti eladóként a karácsony ideje korán beköszönt az ember életébe. Már október végén megjelennek a csoki mikulások, a szaloncukrok, és egyéb, az ünnephez tartozó termékek. Annak is eljön az ideje, hogy az üzletben ünnepi hangulatot teremtsenek. Eladóként, információs pultban ülő dolgozóként, biztonsági őrként, takarítóként, pénztárosként dolgozók a kelleténél jóval korábban és intenzívebben szembesülnek a karácsonyi hangulattal. Igazán nagy dózisban részesülnek a karácsonnyal. Ez azonban az ünnepek előtti hajrában nemhogy csillapodna, hanem egyértelműen felkorbácsolódik.

A boltokban dolgozók szembesülnek az ünnepi készülődés káoszával. Úgy térnek be a vásárlók az üzletekbe, mintha kötelező lenne, mintha ingyen osztogatnának mindent. Nagy a tülekedés, nagy a forgalom és a tömeg. Mégis sokan mintha élveznék ezt az őskáoszt, míg mások alig bírják elviselni a sok idegen ember közelségét, a kapkodást.

A vásárlók azonban hazamehetnek, kiszakadhatnak ebből az őskáoszból. A kezükben van a döntés, hogy mennyi időt szánnak egy bevásárlásra. Ilyenkor az üzletek alkalmazottai feszített munkatempóban dolgoznak.

Álljunk meg egy pillanatra. Ha bevásárlóként vesszük szemügyre a karácsonyi készülődést, akkor igyekszünk céltudatosan megjárni az üzleteket és tudatosan vásárolunk. Amennyiben nincs ötletünk, viszont időnk, mint a tenger, akkor sorra lehet venni az üzleteket, majd dolgunk végeztével indulhatunk haza. Ezt az eladók nem tudják megtenni, pedig egy vevőktől zsúfolt nap felénél szívük szerint már otthon készülődnének a saját családjukkal töltött ünnepre. Mire azonban elérkeznek ahhoz a pillanathoz, hogy végre át tudják magukat adni a karácsonyi életérzésnek, addigra már rá sem tudnak nézni a szaloncukorra, a karácsonyi dekorációra, hiszen hónapok óta „intravénásan” kapták a karácsonyi dózist.

Ami viszont nagyon jó tesz idegeiknek, hangulatuknak, az nem más, mint a tömeg és a zaj hiánya. Hetek óta csilingelnek a csengők, karácsonyi dalok szólnak végtelenített verzióban. Ez a vásárlók számára lehet megnyugtató, hangulatkeltő, de az üzletekben dolgozók már erre alszanak és erre kelnek fel, mert fejükben folyton a karácsonyi dalok csengnek. A véghajrá majdcsak minden üzletben maga az őrület szokott lenni. Az emberek rendre igyekeznek az utolsó napokban megváltani a világot. Ahová pedig sok ember megy, ott biztosan káoszt hagynak maguk után. No, de azért vannak az üzlet eladói, munkatársai, hogy rendet tartsanak, és mellé természetesen empátia, mosolygás, jó kedv társul. Mert ez kötelező.

Vásárlóként is embert próbáló teljesítmény egy nagyobb bevásárlást megejteni a karácsony környékén, de ha mi így éljük meg, akkor gondoljunk az ilyenkor is készséges, segítőkész és kedves eladókra.

(Forrás: marmalade.hu | ibtimes.com.au, palife.co.uk, jeffreyhill.typepad.com/képek)