Jump to content

Céges parti, karácsonyi vacsora, év végi jutalom, kinek mi jut

2017. 12. 22. 19:00

Karácsonyi lázban van az egész ország, de talán nem túlzunk, ha az állítjuk, hogy az egész világ. A dalok, az illatok és a hangulat is segíti, hogy át tudjuk magunkat adni a szeretet ünnepének. A munkahelyek többségén is adnak arra, hogy méltón készüljenek a karácsonyra.

A szeretet ünnepén a családtagokat apróbb vagy nagyobb ajándékokkal lepjük meg, finom ételekkel és italokkal kényeztetjük gyomrunkat, összegyűlünk, jókat beszélgetünk, örülünk, hogy együtt lehetünk szeretteinkkel. Még mielőtt a családunkkal tölthetnénk a talán mindenki számára legkedveltebb ünnepet, sok munkahelyen tartanak ugyancsak valamiféle rendezvényt azért, hogy közösen búcsúzhassanak az óévtől. Amennyiben olyan anyagi helyzetben van egy intézmény vagy cég, valamilyen formában igyekeznek kifejezni munkavállalóik felé köszönetüket az egész éves munkáért. Jutalom és/vagy közös karácsonyi összejövetel formájában igyekeznek erősíteni az összetartást.

A napokban sok munkahelyen gyűlnek össze az alkalmazottak és vezetőik, hogy az ünnepi hangulatot már ott megalapozzák. A karácsonyi partik, ebédek, vacsorák időszakát éljük, és titkon minden dolgozó azt reméli, hogy valamiféle plusz juttatással, ajándékkal is hozzájárul a karácsonyhoz a vezetés. Sok munkahelyen már hagyománnyá vált az utolsó napokban megrendezendő közös ebéd vagy vacsora. A kollégák közötti ajándékozás is általános szokás lehet, valamint a cégek nem feledkeznek meg partnereikről sem, és ilyenkor rendszerint felkeresik egymást, megköszönve az egész éves együttműködést, és kisebb vagy nagyobb ajándékkal erősítik meg a kapcsolatot. Ahhoz azonban, hogy egy vállalton belül ez megvalósulhasson, a HR osztály számára nagy feladattal jár. Meghívók elkészítése, kiküldése, ajándékok összeállítása, cégen belüli ünnepség megszervezése, lebonyolítása.

A karácsonyi hangulat megteremtése sok munkahelyen azzal kezdődik, hogy kidekorálják a közös tereket. Igazi csapatépítő tréningként is fel lehet fogni azt, ha a kollégák közösen díszítik fel a karácsonyfát, vagy az ebédlőt, irodáikat.

Az intézmények, vállalatok vezetőeit az alkalmazottak összefogva ajándékozzák meg karácsony alkalmából, legalábbis sok helyen ez a bevett szokás. A kollégák számára az egy-egy asztalon elhelyezett sütemény vagy szaloncukor is kedves gesztus. Talán nem is érdemes másban gondolkodni, mert ahol apróbb ajándékokat adnak egymásnak a munkatársak, elmondható, hogy igazából hasznavehetetlen tárgyakról van szó.

Egy karácsonyi parti lényege igazából az lenne, hogy a munkatársakat összekovácsolja, és kikapcsolja az egész éves pörgés után. A legtöbb helyen azonban a karácsonyi vacsorának van hagyománya. Természetesen a teljes költséget a munkaadók állják, és a finom ételek mellé még van, ahol igazán megadják a módját az ünneplésnek, így év végi bónusz, vagy jutalom formájában is kifejezik köszönetüket munkavállalóknak.

Minden cégnek, intézménynek megvan a maga bevált ünneplési hagyománya. A december végi időszak és a munkahelyi közös ünneplés kiváló alkalom arra, hogy mindenki értékelje magában az évet.

(Forrás: marmalade.hu | paramountrecruitment.co.uk, christmas.snydle.com, walesonline.co.uk/képek)