Jump to content

Nem kell belehalni a munkába

2017. 05. 29. 19:00

A gyerekeknek nemsoká véget ér az iskola. Számukra már talán meg is kezdődött a visszaszámlálás, de a felnőttek nem kalkulálhatnak még ezzel. Felnőttnek lenni mást jelent. A nyarat pedig mi is érezzük, de a munkának mennie kell.

Mindegy, hogy mi a foglalkozásunk, éppen miben dolgozunk, de ha szeretjük azt, amit csinálunk, sokkal könnyebb nap, mint nap munkába állni. Még az a munka, amelyet szeretünk, abban is lehet olyan mozzanat, amelyet kevésbé kedvelünk, mégis el kell végeznünk. Minden munkafolyamatban meg kell azonban találni azt, ami előre visz.

Még egy jó munkahely és jó állás mellett is lehetnek nyűgösebb napjaink, amikor nem úgy halad semmi, mint ahogy kellene. Most, hogy a nap is száz ágra süt, sokkal inkább kedvünk lenne a szabadban tartózkodni, még nehezebb a munkánkra odafigyelni. Hamarosan kezdődik az igazi strandszezon, a kirándulások, nyaralások ideje, ám a szabadságokat nem osztogatják csak úgy. Hiába álmodozunk strandolásról, pihenésről, ha a valóság nem engedi ezt. Bármennyi idő is van a szabadságig, a munkát el kell végezni, méghozzá azt várják el tőlünk, hogy azt jól tegyük. Minden nap kezdjünk azzal, hogy megnézzük az e-mail-ünket. Lehet kaptunk valami fontos, határidős feladatot. Legyünk képben, és ne hagyjunk teret az elégedetlenségnek. Igyekezzünk a határidőket tartani és ellenőrizzük is, amit a főnökség felé leadunk.

Ha egy üzenetre választ várnak, ne ugorj azonnal annak megírásával. Beszéld át a vezetőddel, munkatársaiddal. Egyeztess, informálódj, nehogy úgy tűnjön, hogy egyedül, önkényesen döntöttél bármiről is. Ha pedig felkészületlen vagy a témával kapcsolatban, akkor nézz utána, így a vezetők elé is úgy tudsz állni, hogy akár te nyújtasz plusz információt.

Minden vállalkozás, cég, intézmény egy csapat. Nem működik a gépezet a kis fogaskerekek összekapcsolódása nélkül. Így aztán neked sem kell egyedül világot váltanod. Működj csapatban. Persze a te munkarészedet neked kell elvégezni, ez logikus, de bizonyos területeken össze kell játszani a kollégákkal. Ha pedig együtt dolgoztok, ne felejtsd el alkalomadtán kimondani a bűvös szót: köszönöm!

A munkahely az elvégzendő feladatok terepe, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehet jól érezni magad. Keresd a kollégáid társaságát. Sőt, ha meghívást kapsz egy közös ebédre, vagy munka utáni alkalomra, ne utasítsd vissza. Te is lehetsz az, aki egy ilyen alkalmat szervez. Nem azt jelenti, hogy csakis a munkáról kell beszélnetek. Igyekezzetek elvonatkoztatni, beszélgessetek, nevessetek együtt. Az ilyen közös, munkahelyen kívüli lehetőségek erősítik a csapatszellemet, és még a légkör is sokkal jobbá válhat. Márpedig ha a légkör jó, akkor a munka is könnyedebben megy és hatékonyabb a csapat.

A kellemes légkör is hozzájárulhat a jó munkához. Nemcsak az a fontos, hogy milyen emberekkel dolgozunk együtt, hanem az is, hogy milyen környezetben. Nem kell giccsesnek lennie az irodának, de nyugodtan csempésszünk be néhány személyes tárgyat, ügyeljünk a tisztaságra.

(Forrás: marmalade.hu | thereforenow.com, catersource.com, thehub.boomerswork.com/képek)