Jump to content

A vadászat, mint pálya?

2016. 11. 09. 19:00

A vadászat az egyik legősibb emberi tevékenység. Amióta az ember él, azóta vadászik azért, hogy betevőjét megszerezze. Ma már sokaknak csak hobbi és a szabadban eltöltött programot, izgalmat jelent, egyesek azonban nagyon ellenzik.

A vadászatot, mint sportot, hivatást, tevékenységet sokan bírálják. Leginkább arra hivatkoznak, hogy az embernél lőfegyver van, amellyel egy ártatlan állat életét ki lehet oltani, de ez nem igazságos, mert az állatok nem tudnak mivel védekezni, nekik nincs puskájuk. Ez tény, és ez egy egyenlőtlen állapot is. Azonban az ősemberek idejében nagyjából egyenlők voltak az eszközök. A kezdetleges szúróeszközök hasonló szerepet töltöttek be, mint a nagy vadak fogai, karmai.

A vadászat során tisztelni kell a természetet és a vadakat, egymásért, a vadásztársakért is felelősek a vadászok. A vadászatnak sosem szabad(na) öncélúnak lennie. Nem az öldöklés, a vérengzés a cél, de persze tudjuk, hogy mégis megszegik ezt a szabályt. Az orvvadászok akár az életüket is kockáztatják hogy olyan tülökhöz, agyarhoz, agancshoz jussanak, amelyet később értékesíteni tudnak. A vadászat lényege az, hogy annyi vadat kell elejteni, amennyire az adott közösségnek szüksége van és annak minden porcikáját fel kell dolgozni, hasznosítani szükséges.

Elődeink az állatokat misztikus erővel ruházták fel. Olyan földöntúli erővel bírtak, amelyeket tiszteltek. Majdcsak minden népnek volt totemállata, a vallási szertartásokban is szerepük volt, hiszen áldozati állatokat ajánlottak fel isteneiknek.

A vadászat szakma, hivatás, szenvedély és sport is egyben, amelyet jogilag szabályoznak és ennek megfelelően a szabályokat betartva kell végezni. Olyan tevékenység ez, amely biztosítja a vadászható vadak állományának fenntartását, azok kilövését, hasznosítását. A vadászat az a tevékenység, amely szorosan kapcsolódik a művészetekhez, ugyanis a természet, az állatok megihlették és ma is ezt teszik az emberrel. Zenei, irodalmi, képzőművészeti alkotások születtek, mert a vadászatból ötletek, gondolatok ébredtek az emberben.

A pályaválasztás során fiatalok egy része érdeklődést mutat a vadászat iránt, amely egy sajátos életforma. A természet és az állatok közelsége vonzó, ám a társadalom számára az egyik legellentmondásosabb foglalkozás. Nem egy céltalanul történő öldöklésről van szó. Nem az a cél, hogy minél több vadat ejtsenek el, hanem a szakképzett vadász az állatok, az állatfajok tudója, aki felismeri az adott fajt, egészségi állapotát, életkorát, nemét, ismernie kell, hogy kilőhető-e vagy sem, és milyen fegyvert kell ahhoz használni.

A vadász nem az állatok és a természet ellensége, a vadászetika pontos betartásával épp az természet érdekében dolgozik.

(Forrás: marmalade.hu | army.mil, fallerjagd.hu/képek)