Jump to content

Alternatív alvással a hatékonyságért

2016. 07. 30. 19:00

Alvásra mindenkinek szüksége van. Kinek több ez az igénye, kinek kevesebb, de elhagyni nem lehet, mert a szervezet nem tudna regenerálódni nélküle. Van erre egy alternatív megoldás is.

Annyira rohanunk, és annyira segít ebben a felbolydult világunk is, hogy a helyes alvásra sem figyelünk oda. Sok és sokkhatások érnek naponta, amelyek megnehezítik azt, hogy pihentetően tudjunk aludni. Mások annyit dolgoznak, hogy az alvás az, amelyből időt faragnak le, spórolnak. Létezik is Da Vinci alvásként is emlegetett technika, vagy más néven polifázisos alvás. Ez azt jelenti, hogy az alvást kisebb szakaszokra bontva valósítják meg. Ezzel a módszerrel hatékonyabbak lehetünk életünkben.

Az alvás ideje minden normális és normális életmódot élő embernél éjszaka történik. Ebbe természetesen nem tartoznak azok, akik éjszakai műszakban dolgoznak, hiszek ők akkor állnak szolgálatban, amikor más alszik. A polifázisos alvás szerint a meghatározott rendszerű alvást több, rövidebb szakaszra bontják, ezzel a normál, éjszaka történő alvási időt lecsökkentik.

Az egyik ilyen módszer az Uberman-alvás. Az ennek a módszernek a képviselői úgy tartják, hogy ezzel a technikával az alvás lecsökkenthető napi két órára, így a fennmaradó időben hatékonyan, aktívan tölthetik napjukat. Az Uberman-alvással négyóránként szükséges húsz percet aludni. Ezt nem lehet nevezni alvásnak, inkább valamiféle szundikálásnak, gondolnánk. Az Uberman-alvás bevezetésével azonban az agy nagyon hamar képes lesz a REM-fázisába jutni, vagyis abba, amikor álmodunk. Teljesen mindegy, hogy éjszaka van vagy nappal, be kell tartani a négyóránkénti húsz percet.

Ezt a módszert olyan diáklánynak köszönhetjük, aki alvási problémákkal küldött. A felsőoktatási intézményben való megfelelés sok tanulással, sok ébren töltött éjszakával is jár, amelyet a tanulásba fektetnek, így nappal a kialvatlanság miatt nem biztos, hogy érvényesül az elsajátított ismeret átadása. Ez a lány így küszöbölte ki alvatlanságát. Abból érdemes kiindulni, hogy csecsemőkorunkban mindannyian többször aludtunk rövidebb időszakokat, csak idővel elfelejtjük.

A szervezet számára a napi hatszori alvás nem okoz gondot, viszont felkelni már nem egyszerű. Ehhez több ébresztőóra és egy olyan személy is szükséges, aki segít a felébredésben. A sok gyakorlás után már lesznek könnyebb ébredések, de hogy ezt a munkahelyen hogyan lehet kivitelezni, az a vezető belátásától függ. Ha meg lehet arról győzni, hogy akár munkaidőben is szükség van legalább kétszer húsz perces alvásra, de ennek köszönhetően a munkavégzés hatékonyabb lesz, és ezt bizonyítani is tudjuk, biztosan megengedi a szusszanást.

(Forrás: vanwinkles.com, scoopwhoop.com/képek)