Jump to content

A HR-es szemszögéből

2016. 05. 07. 19:00

Munkát keresel, vagy jelenleg dolgozol, de váltani szeretnél? Álmaid munkahelyének betöltéséhez nem csak jó álláshirdetés megtalálására van szükség, hanem olyan önéletrajzra, amely felkelti a cég HR munkatárs vagy a vezetés érdeklődését.

 

Amikor önéletrajzodat állítod össze, interneten számos variációját megtalálhatod a mintaönéletrajzoknak. A külcsín is fontos, de még inkább számít, hogy milyen adatokat rejt. Biztosan végig fogják a cég erre hivatottjai pásztázni azt, hogy ezt megelőzően hol és hány helyen dolgoztál, milyen pozíciót foglaltál el. Arra lesznek kíváncsiak, hogy miért hagytad ott a korábbi helyedet. Nagyon fontos, hogy miért keresel új munkát, ezt a munkaadók szeretik tudni. Akik már nem pályakezdők, és több munkahelyen dolgoztak ezelőtt, begyűjtöttek az évek során némi tapasztalatot. Amikor személyesen szeretnének beszélgetni a jelentkezővel, bizonyosan érdekli őket az, hogy mennyire motivált. Mit értél el eddig, és van benned annyi, hogy a területeden fejlődni tudj? Mennyire bírod a terhelést? A felmutatott tapasztalatok megfelelnek-e a cég elvárásainak?

Életünk során kerülhetünk holtidőszakba. Manapság nehéz megfelelő állást találni. Még ha aktívan keresi is valaki a munkalehetőségeket, és szórja az önéletrajzát, könnyen előfordulhat, hogy egyáltalán nem reagálnak azokra. Az így eltöltött hónapok, vagy akár év is nyomot hagy az önéletrajzban. Addig nincsen gond, amíg erre erős indokot tud az álláskereső mondani, ám ha erre nincs magyarázat, biztosan nem nézik jó szemmel. Egy nő életében ilyen munka nélkül töltött időszak lehet a gyermekek vállalása, szülése, nevelése. Teljesen magától értetődő, hogy ez meglátszik majd az önéletrajzban, de ezért senki nem illethet rossz szóval, hiszen a világ legtermészetesebb dolga. Fennállhatott betegség is, de akár egy saját üzletbe is belekezdhettél, amely azóta már megszűnt. Ezeket mind fel kell vállalni.

Vannak olyan munkahelyek, ahol a beérkezett pályázók anyagait úgy válogatják ki, hogy a számukra fontos hívószavak szerepeljenek bennük. Amennyiben nincs közte az adott szó, valószínűleg megy a süllyesztőbe az önéletrajz. Ha azonban közte van az, amit látni szeretnének, akkor szóba állhatnak az emberrel. Merésznek kell lenni, és ha úgy érzed, hogy az álláshirdetés szempontjainak megfelelsz, írd is le.

Általában nagyon megnyerő a munkaadók számára, ha a leendő munkavállalója rugalmas, terhelhető, ha az utazás sem szab határokat ahhoz, hogy betöltse az állást. Nagyon figyelj a helyesírásra, mert hidd el, hogy a HR-es is fog.
Lehet így is csinálni:

(Forrás: webrecruitireland.com, hr4free.com/képek; youtube.com/videó)