Jump to content

Mit ér az élet diploma nélkül?

2016. 03. 30. 19:00

Tanulj, szerezz minél magasabb végzettséget, hogy válogathass a munkalehetőségek között és megtaláld a helyed és a számításodat a világban! Sokakat indítanak el így a szülők. Diploma nélkül nincs is élet?

Sok fiatal dönt úgy, hogy bejut egy főiskolára, egyetemre, és megszerzi a keményfedeles diplomát csak azért, hogy elmondhassa, felsőfokú végzettsége van. Sokak szüleik nyomására teljesítik ezt, mások pedig igazán céltudatosan, határozottan tudják, hogy álmaik megvalósításához arra a végzettségre van szükségük, amelyre jelentkeztek. Ez utóbbi kategóriába eső személyek elég könnyedén veszik az akadályokat, mert számukra egyértelmű, hogy melyek a szükséges lépések azért, hogy álmaikat elérjék.

Sokkal nehezebb helyzetben vannak azok, akik csak azért jelentkeznek felsőfokú képzést nyújtó intézménybe, hogy megfeleljenek szüleiknek, vagy épp azt valósítsák meg, amit felmenőiknek nem sikerült valamilyen oknál fogva. Az sem túl jó, ha a fiatalnak semmilyen elképzelése sincs jövőjét illetően, így nyomás hatására mégis beadja jelentkezését egy intézménybe. Ha szerencséje van, akkor valamennyire megkedveli az adott szakot, szakmát és viszonylag komfortosan tud dolgozni abban a munkakörben. Mások pedig kínszenvedés árán elvégzik az iskolát és dolgoznak végzettségüknek megfelelően, de egy pillanatig sem lelik örömüket benne, esetleg egészen más munkakörbe menekülnek, akár jóval alacsonyabb színvonalú munkát végezve, mégis könnyedebben és boldogabban.

A fiatalok java dönt úgy, hogy boldogulásukhoz szükséges a diploma megszerzése. Még akkor is, ha egyáltalán nem közelít álmaikhoz az adott szakma. A fő cél, hogy diplomás legyen.

Számos irtózatosan gazdaggá vált ember a semmiből építette ki vagyonát, és a háttérben sem magas képzettség, sem jelentős hozomány nem segítette ebben. Egyszerűen saját kezükbe vették az irányítást, mindenféle felsőfokú tanulmányt igazoló papír nélkül megvalósították azt, ami sok diplomásnak nem sikerült.

Az ismert tény, hogy jó szakemberből hiány van hazánkban. Egyáltalán nem szégyen, ha valaki kétkezi munkából kívánja fenntartani magát és családját. Még ehhez is tanulni szükséges, a szakmai bizonyítvány azonban szintén semmit nem ér, ha nincs mögötte gyakorlati háttér. Semmi szégyellnivaló nincs ebben, de a cél az, hogy mindenki találja meg képességeinek és igényeinek megfelelő munkakört. Nehéz ezt meghatároznia egy fiatalnak, aki még nem tapasztalt sokat a világból, ráadásul bizonytalan, hogy 5-10 év múlva jó választás lesz-e az a szakma, amiben végzettséget kíván szerezni. Diploma nélkül is sikeressé, munkájában elégedett és elismert szakemberré válhat valaki, és diplomával is válhat valaki lecsúszottá.

(Forrás: telegraph.co.uk, mortgagechoice.com.au/kép)