Jump to content

Mi a keresett?

2016. 01. 16. 10:00

Az új évvel az is együtt jár, hogy a gimnazista diákoknak lassan be kell nyújtaniuk felvételi lapjukat a felsőbb oktatási intézményekbe. Akik nem folytatják tanulmányaikat főiskolán, egyetemen, azoknak is gondolkodniuk kell, hogy milyen szakmát tanuljanak.

Sokak agyában kell mostanában letisztulnia annak a gondolatnak, hogy hová adja be jelentkezési lapját. A diploma megszerzése még mindig nagy vágya a fiataloknak. A tavalyi évben a menedzsment, a gépészeti, informatikai, gazdálkodási, kereskedelmi és marketing alapszakokat jelölték meg választottként legtöbben. Alaposan át kell gondolni a családi kupaktanácsnak, hogy merre is menjen a gyermek. Nemcsak hazánkban, de érdemes abban is gondolkodni, hogy milyen szakemberekre van leginkább szükség a világban. Eszerint külföldön és idehaza is jó szakmunkásokból van hiány, de keresik az informatikusokat, a pénzügyi szakembereket is.

Sajnos azonban nem érvényesül az, hogy az a szakma, amely emberhiánnyal küzd, azt rendesen megfizetik. Legalábbis sok esetben nem kell párhuzamot vonni. Sajnos sok az olyan munkakör, ahová kellene a munkaerő, csakhogy a fizetés ezzel együtt mégis nagyon alacsony. Többen vannak szakmai bizonyítvánnyal a kezükben állás nélkül, pedig sok a betöltetlen hely. Keresett szakmunkások a szakácsok, a hentesek, a pékeke, a villanyszerelők és a gépészek is. A munkagépek kezelésére is nagy a kereslet, és sofőröket is nagyon sok helyre keresnek. A felmérések szerint, ha be is töltik az álláshelyeket, akkor tapasztalat vagy hozzáértés hiányában nem tudják tovább megtartani a helyüket, így a munkahelyek körülbelül harminc százaléka betöltetlen marad. Sok mérlegképes könyvelői tanfolyam indul, igény is van rá, ráadásul hiányszakma is. Ez az egyik olyan szakma, amelyet elég jól meg is fizetnek.

Hazánkra is igaz, de egész Európában jellemző, hogy egyre kevesebb a frissen végzett szakmunkás. Nagyon nagy a kereslet a pénzügyi dolgozókra, értékesítési szakemberre, szállodai- és vendéglátó ipari dolgozókra. Igény van a bolti eladókra, a háztartási alkalmazottakra, az elektronikai és mérnök technikusokra, építőmunkásokra.

A diplomával rendelkezők közül könnyebben elhelyezkedhetnek azok, akiknek mérnöki végzettsége van. Keresettek az informatikusok, a fejlesztők, a programozók.

(Forrás: canadachoiceimmigration.com)