Jump to content

Mit tegyünk, ha elfogadtunk egy munkát, amit nem kellett volna?

2015. 07. 08. 11:16

Előfordult már veled, hogy rábólintottál egy munkára, majd másnap rájöttél, mégsem kellett volna? Elmondjuk, mit tegyél ilyen esetben, nehogy kellemetlenül gyere ki e szorult helyzetből!

Sok oka lehet annak, hogy elfogadsz egy munkát, ám másnap már inkább visszatáncolnál. Talán kaptál egy még ígéretesebb ajánlatot, vagy az első örvendezés után ráébredsz, mégsem olyan vonzó az adott állás, mint tűnt elsőre.

A szakemberek szerint azonban semmi rossz nincs abban, ha az első néhány napban meggondoljuk magunkat, hiszen ezen a ponton még az adott cég sem fektetett belénk annyi időt, pénzt, vagy energiát, és a nagy szakmai titkokat sem lehetett időnk ellesni. Ezen kívül mindkét fél jobban jár, ha még az elején kiderül, mégsem vagyunk egymásnak valók, hiszen egy nem elkötelezett dolgozóval a munka is sokkal nehézkesebben menne.

Ennek ellenére okosan tesszük, ha óvatosan hátrálunk ki a helyzetből, nehogy megnehezítsük más cégeknél a jövőbeni munkák lehetőségét. Amennyiben egész biztosak vagyunk a döntésünkben, illetve a másik cégnél való pozíciónk tántoríthatatlan erejében, próbáljunk meg minél gyorsabban cselekedni. Elérkezett az ideje a finom, szofisztikált bocsánatkérésnek, amiért kellemetlenséget okoztunk. Ha fejvadászon, vagy állásközvetítőn keresztül kaptuk meg az állást, őket is feltétlenül értesítsük.

Ahogy a kapcsolatokban sem, itt sincs helye az sms-ben, vagy emailben, esetleg telefonon keresztül történő szakításnak. Ha lehet, mindenképpen törekedjünk a személyes megbeszélésre a vezetőséggel!

A magyarázatunkban szorítkozzunk a tényekre, röviden, határozottan foglaljuk össze az álláspontunkat. Mindenképpen hangsúlyozzuk ki, milyen nehéz döntés kellett hoznunk, de hogy szakmai szempontból így lesz a legokosabb.

(Kép: flickr)