Jump to content

A modern technika stresszessé tesz

2015. 05. 19. 11:00

Egy brit pszichológus be akarja tiltani a cégeken, illetve az egy épületen belüli emailezést a munkahelyeken, emellett arra bíztatja a munkavállalókat, hogy semmiképpen ne nézzenek rá a levelezésükre este, hétvégén és nyaraláskor.

Sir Cary Cooper professzor szerint a sokszor teljesen feleslegesen elküldött emailek megakadályozzák, hogy az emberek rendesen tudjanak dolgozni, károsan hatnak a teljesítményre, a levelek olvasgatása ráadásul temérdek időt is elvesz. A Lancesteri egyetem szakembere azt állítja, hogy túlságosan ráhagyatkozunk a modern technológiára, az emailek pedig –amiknek eredetileg minket kellene szolgálniuk- a rabjukká tesznek. Az emberek ugyanis azt hiszik, már az önmagában munkának számít, ha nagy nehezen végigolvassák a tengernyi levelet, ami nap, mint nap a postaládájukban landol.

Éppen ezért a professzor szerint be kellene tiltani, hogy az azonos épületben dolgozók egymásnak leveleket küldözgessenek. Ezen felül nem szabadna senkinek belenézni a postafiókjába a munkaidő lejárta után, hiszen ezt az időt a családjukkal kellene tölteniük, így másnap, vagy a hétvége után felfrissülve érkezhetnének meg a munkahelyükre. Példaként egy kaliforniai céget hoz fel, ahol a munkaidő végeztével lekapcsolják a szervereket.

A modern technológiának és a számtalan kütyünek köszönhetően azonban egyre több ember túlórázik –sokszor úgy, hogy ennek nincs is tudatában. Azzal ugyanis, hogy rendszeresen ellenőrzi a postafiókját, vagy elolvassa hétvégén is a munkahelyi levelezését, esélye sincsen a kikapcsolódásra. A modern technológia így nem felszabadít bennünket, hanem feszültté és stresszessé tesz.

(Kép: womansday.com.au)