Jump to content

Egy étterem eltörölte a borravalót valami sokkal jobbért cserébe

2015. 01. 13. 11:21

Sok pincér és felszolgáló fizetésének nagy részét teszi ki a vendégektől kapott borravaló. Egy pennsylvaniai étterem azonban úgy döntött, eltörli a borravaló intézményét –mégpedig jó okkal.

A pittsburghi Bar Marco egy maréknyi másik étteremmel együtt úgy döntött, megszűnteti a borravalót és a felszolgálási díj intézményét, helyette a felszolgálóik rendes, fix fizetést és egészségügyi ellátást kapnak. Az éttermek tulajdonosai ugyanis úgy gondolják, a borravaló rendszere nem biztosítja alkalmazottaik számára azt a fajta stabilitást és anyagi biztonságot, amit megérdemelnének.

Ehelyett biztos fizetést kínálnak számukra, egészségügyi hozzájárulást, plusz részesedést az étterem bevételéből. A részvények értéke az étteremben eltöltött munkaidővel, illetve az étterem fejlődésével párhuzamosan növekszik.

Hogy egészen biztosak lehessenek benne, az étterem kitermeli a beosztottak előre fixált bevételét, a Bar Marco tulajdonosai nem az ételek árát emelte meg, hanem az ülőhelyek számát, hogy minél több embernek tudjanak minél hatékonyabb kiszolgálást nyújtani.

A felszolgálóknak így nem a bizonytalanul és rapszódikusan csörgedező borravalóval kell kipótolniuk az egyébként alacsony alapfizetésüket, ezen felül képesek lesznek hosszú távra is tervezni, hiszen az egészségügyi biztosítás mellett minden hóapban ugyanazzal a biztos pénzbevétellel számolhatnak majd.

(Mic, kép: fsmagazine.com)