Jump to content

Nő nőnek farkasa a munkahelyeken?

2014. 10. 28. 11:31

Nem lehet könnyű annak a nőnek, akit mások fölé helyeznek. Egy felmérésből ugyanis az derül ki, hogy a főnöknőket a férfiaknál már csak a nők utálják jobban.

Egy Gallup felmérés szerint az amerikai nők 40%-a szívesebben dolgozna egy férfi alatt. A férfiak kevésbé érzékenyek erre a témára, az uraknak csupán 26%-a szeretne kifejezetten férfi főnököt, 58%-ukat nem érdekli, hogy milyen nemű a főnökük.

Az 1032 felnőtt körében elvégzett kutatásból kiderül, hogy csupán ötödük lenne kibékülve egy női főnök gondolatával.

A Gallup az elmúlt hatvan év során rendszeresen kikérdezi az embereket ebben a témában és ebből kiderül, hogy sohasem fordult még elő olyan, hogy a nők kifejezetten női főnököt szerettek volna a fejük fölé. 1953-ban az amerikaiaknak csupán ötöde állította, hogy dolgozna nőknek, 66%-uk férfit akart és 25%-uk volt semleges a témában. Valamennyi javulás azért érzékelhető, hiszen a kutatásból az is kiderül, hogy azok, akik jelenleg nők alatt dolgoznak, nem ódzkodnak annyira a főnökasszonyok gondolatától, mint a férfi főnökkel rendelkezők.

Hogy mi állhat a főnöknők elutasítása mögött, abban a Business Week jelentésére kell támaszkodnunk. E szerint a nőket általánosan rossz előítéletek övezik, a kolléganők pedig egyáltalán nem bíznak egymásban, sőt, hajlamosak egyenesen aláásni a másikat a munkahelyen, amikor csak tehetik.

Ezek után nem is csoda, ha a legtöbb nőben igen alacsonyan van az önbecsülés munkahelyi környezeteben, emiatt nem is szívesen jelentkeznek előléptetésre és úgy érzik, a férfiak jóval ügyesebbek náluk. Sőt, a megkérdezett nők 26%-a inkább igyekszik magában férfitulajdonságokat kialakítani az előbbrejutás érdekében. 20%-uk pedig úgy érezte, a nemi megkülönböztetések a munkahelyeken aláássák a lehetőségeiket.

Megrendült önbizalommal, előítéletekkel teletűzdelt, és gáncsoskodó kollégákkal megspékelt pályán bizony nagyon nehéz a ranglétra sikeres megmászása egy nő számára.

Az pedig, hogy a munkabeosztás sok helyütt nem képes a családalapításhoz rugalmasan alkalmazkodni, csak hab a tortán...

(Kép: moviepilot.com)