Jump to content

Befellegzik a brit munkavállalásnak?

2014. 09. 05. 12:11

A brit miniszterelnök kilátásba helyezte, hogy a Kelet-Európából érkező bevándorlásokat szeretnék korlátozni, ami különösen a magyaroknak lenne nagy érvágás, hiszen már több mint 1,3 millióan dolgoznak vagy tanulnak a szigetországban.

Az Európai Unió reformcsomagjának egyik központi eleme a tagországok közötti munkaerőmozgás jelentős szigorításának az igénye. David Cameron brit miniszterelnök kormánya a mostani – legfeljebb hét évi korlátozást engedélyező – szabályozás helyett olyan rendszert szeretne, amely addig nem tenné lehetővé az új EU-tagállamokból érkezők szabad munkavállalását más uniós országokban, amíg az újonnan felvett tagországokban az egy főre jutó átlagjövedelem el nem ér egy meghatározott szintet.

A brit sajtó által nemrégiben megszellőztetett – hivatalosan meg nem erősített – elképzelések szerint a brit kormány ezt visszamenőlegesen, tehát az EU-ba már felvett közép- és kelet-európai tagországokra is érvényesítené.

Ha e korlátozás megvalósulna, az különösen a magyarokat érintené kedvezőtlenül. A brit Social Security Office által idén áprilisban belső használatra készült, ám a nyáron nyilvánosságra került tanulmány szerint tavaly már több mint 1,3 millió magyar rendelkezett az Egyesült Királyság (Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország) területén érvényes társadalombiztosítási számmal. Az idei év első négy hónapjában több mint 70 ezren kaptak tb-azonosítót, s az igénylések száma folyamatosan rekordokat döntöget.

Ez még akkor is meghökkentő adat, ha ez nem azt jelenti, hogy ennyien dolgoznak is Nagy-Britanniában, hiszen a tb-szám nem csak a munkavállaláshoz szükséges, annak is igényelnie kell, aki ott tanul és szeretne tanulmányi támogatást kapni. Ugyanakkor, aki egyszer már kapott tb-számot, annak azt már soha nem kell visszaadni, akkor sem, ha esetleg kisebb-nagyobb időre elhagyja a szigetországot.

A britek szigorítása azért is lenne kellemetlen, mert Magyarország tíz évvel ezelőtti EU-csatlakozásakor az unión belüli munkaerő-mozgást ők kezelték a legliberálisabban, szemben például a németekkel és az osztrákokkal, akik kezdettől fogva korlátozták a bevándorlást. Igaz, a brit kormány egy évtizeddel ezelőtt még évi 5-13 ezer keleti EU-munkavállaló betelepülésével számolt, ezzel szemben 2004 óta előfordult, hogy évente 200 ezernél is többen érkeztek.

Nem jó előjel, hogy egy év eleji felmérés szerint a megkérdezett britek döntő többsége, 77 százaléka csökkentené a bevándorlók számát, 56 százalékuk a bevándorlás „nagymértékű” visszaszorítását szeretné, 47 százalékuk pedig úgy ítélte meg, az Egyesült Királyságban munkát vállalók inkább negatívan hatottak a gazdaságra.

(Fotó:boltonbnp.blogspot.hu)