Jump to content

Mikrorészecskék, nagy veszélyek

2025. 07. 29. 18:50

A mikroműanyagok nem csupán környezeti probléma. A szervezetünkbe kerülve felszaporodnak szerveinkben, és komoly egészségügyi kockázatokkal járhatnak. Tudtad, hogy megtalálhatók már a vérünkben, agyunkban is?

A mikroműanyag (MP) olyan műanyagrészecske, amely kisebb, mint 5 mm, akár a nano‑mérettartományba is beletartozhat. Két fő csoport létezik. Az elsődleges mikroműanyagok azok, amelyeket direkt gyártanak kozmetikumokba, gyufásdobozba vagy mosószerekbe. A másodlagos mikroműanyagok pedig nagyobb műanyagok lebomlásával keletkeznek.

Egyre több kutatás mutatja, hogy ezek a részecskék felhalmozódnak az emberi szervekben és krónikus gyulladást, hormonrendszeri zavarokat, oxidatív stresszt és immundiszfunkciót idézhetnek elő.

Ezek az anyagok leginkább nyelés útján kerül a szervezetünkbe. Mikroműanyagokat fogyasztunk táplálékkal és ivóvízzel.

A beltéri por, a szintetikus ruhák és közúti forgalom is bocsát ki mikroműanyagokat, amelyeket belélegzünk. Ugyanakkor a kozmetikumok is tartogatnak nanorészecskéket, amelyek képesek bejutni a bőr mélyebb rétegeibe, különösen sérült bőr esetén, és hormonrendszert károsító adalékanyagokat juttathatnak a szervezetbe.

Ám az intravénás infúziók során is, a műanyag csövekből több ezer mikroműanyag részecske kerülhet a véráramba.

Valós veszély?

A tudomány már jócskán túlmutat a találgatásokon. Ma már tudjuk, hogy a mikro‑és nanoműanyagokat bejuthat az agyba, szívbe, petefészekbe, placentába, vérbe és vizeletbe is.

Neurológiai kutatók szerint az emberi agy mikroműanyagszennyezése 2024-re 50 %-kal nőtt a 2016‑os állapothoz képest.

Védekezés

Ivóvíz és étkezés felülvizsgálata által van mód a változtatásra. Vagyis érdemes a palackozott vízről csap- vagy szűrt vízre átállni, így jelentős, akár 90 %-os csökkenést eredményezhet

Kerüljük a mikrós műanyag ételt. Műanyag edényben melegített ételből több millió részecske oldódhat ki pár perc alatt.

Friss, feldolgozatlan ételeket részesítsünk előnyben. Kerüljük a műanyag ételtárolókat, evőeszközöket. Válasszunk öltözékünkhöz natúr anyagokat (pamut, len, gyapjú) a műszálas helyett.

Kerüljük a műanyag mikrogyöngyöket tartalmazó peelingeket, fogkrémeket, arcmaszkokat és testápolókat, helyettük természetes kozmetikumokat alkalmazzunk. Minimalizáljuk a műanyag csomagolásokat.

A mikroműanyagok szinte mindenhol jelen vannak, korunk egyik legelkerülhetetlenebb környezeti kockázata jelenleg is zajlik. Szerencsére azonban több egyszerű lépéssel drasztikusan csökkenthető az egyéni kitettség.

(Forrás: marmalade.co.hu / Kép forrása: Pexels)