Jump to content

Decembertől új tízezresek

2014. 09. 01. 12:53

Megújítja a bankjegysorozatot a Magyar Nemzeti Bank. Először a tízezer forintos címletek változnak, ezek keddtől ugyan már hivatalos fizetőeszköznek számítanak, de a gyakorlatban decembertől jelennek meg a forgalomban.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014-2018 között megújítja a 1997 és 2001 között bevezetett jelenlegi bankjegysorozatot, és újratervezett, továbbfejlesztett, a hamisítás ellen az eddiginél jobban védett bankjegyeket bocsát ki. A korszerűsített bankjegyeket állítólag a feldolgozó és elfogadó automaták is egyszerűbben és gyorsabban tudják majd kezelni.

A hat címletet tartalmazó bankjegysorozatból első lépésként megújított tízezer forintos 2014. szeptember 2-ától már hivatalos fizetőeszközzé válik, de csak 2014. decembertől jelenik meg tömegesen a forgalomban – közölte Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke. A mostani tízezresek is forgalomban maradnak egy ideig, bevonásukról a jegybank később dönt.

Az új tízezresen továbbra is Szent István király látható majd, a hátoldalán marad az esztergomi látkép. De a főbb motívumok és az értékjelzés érdes felületűek, a korábbinál jobban tapinthatók lesznek, tényleges formájukat a vakok és gyengénlátók szövetségével konzultálva alakították ki.

A bankjegycsere teljes költsége 15-20 milliárd forintra tehető majd, ám ebből tisztán az új bankjegyek cseréje, forgalomba hozatala 6-8 milliárd forintra rúg. A címletek színükben a korábbinál jobban különböznek majd, abban azonban nincs változás, hogy a bankjegyek továbbra is papíralapúak maradnak.

(Fotó: MTI)