Jump to content

Tízmillió forintos diplomák

2014. 08. 15. 12:04

A felvételi ponthatárok elérésén túl a finanszírozás előteremtése lehet az akadálya a továbbtanulásnak. Míg egy pedagógus diploma megszerzését félmillió forintból is meg lehet úszni, addig a fogorvossá váláshoz akár 13,5 milliót is le kell szurkolni.

Sok, a felsőoktatásba idén ősztől felvettnek a július 24-ei eredményhirdetését követő örömét váltotta fel az aggodalom, képesek lesznek-e előteremteni a helyenként vaskos tanulmányi költségeket. Még az „ingyen”, azaz állami ösztöndíjjal tanulóknak is gondot okozhat annak az évi 520 ezer forintnak az előteremetése, amennyit a CIG Pannónia felmérése szerint kell összességében kiadniuk egyetemi, főiskolai tankönyvekre, lakhatásra, utazásra és étkezésre.

Ezen felül a költségtérítéses szakokra bejutottaknak még az oktatásért is fizetniük kell. Az Eduline számításai szerint a legkevesebbet, a hároméves képzés alatt összesen 500-780 ezer forint közötti összeget az andragógia, az óvodapedagógia, valamint a csecsemő- és kisgyermekgondozó szakosoknak, míg a legtöbbet, öt év alatt összesen 9,5-13,5 millió forintot a fogorvosnak tanulóknak.

A legnépszerűbb mesterségek – turizmus-vendéglátás, pénzügy és számvitel, gazdálkodás és menedzsment, kereskedelem – fortélyainak magas szintű elsajátításáért 900 ezer és 1 millió 770 ezer forint közötti összeget kell leperkálni.

Aki képtelen állni a felsőoktatási költségeket, azok vagy ösztöndíjakra pályázhatnak maguknál az egyetemeknél, főiskoláknál, vagy diákhitelt igényelhetnek. Utóbbiak két fajtája közül az egyiket mindössze évi 2 százalékos kamattal kell törleszteni, ám az közvetlenül a felsőoktatási intézményhez kerül, azaz abból a diák egyetlen fillért sem kap kézhez, míg a másik kamata évi 5,75 százalék, ennek elköltéséről azonban az igénylő szabadon rendelkezhet.

(Fotó: www.theguardian.com)