Jump to content

Egyetemi, főiskolai last minute

2014. 08. 06. 12:37

Akik azért nem kerültek be egyetemre vagy főiskolára, mert kifutottak a február 15-ei jelentkezési határidőből vagy nem érték el a bejutáshoz szükséges pontszámot, a pótfelvételin még besurranhatnak, e szándékukat augusztus 12-éig kell jelezniük.

Sok fiatal töltötte szomorúan július 24-e estéjét, miután megtudták, pontszámuk nem elegendő az általuk kiszemelt egyetemre, vagy főiskolára való bejutáshoz. Ám kapnak még egy esélyt, azokhoz hasonlóan, akik már a február 15-ei jelentkezési határidőt is elmulasztottak, illetve akik régebben érettségiztek, de csak most látták elérkezettnek az időt arra, hogy belevágjanak a felsőfokú tanulmányokba. Csupán azok nem élhetnek a pótfelvételi lehetőségével, akiket felvettek, de nem oda, ahová szerették volna, nekik a keresztféléves képzések jövő év eleji meghirdetéséig várniuk kell.

A pótfelvételin indulni szándékozóknak sietniük kell, mert a jelentkezési határidő augusztus 12-e éjfél, legkésőbb addig lehet kizárólag az interneten benyújtani a kitöltött űrlapokat, s befizetni az ötezer forintos felvételi eljárási díjat.

Korántsem szabad lebecsülni a pótfelvételit, azon például a Pécsi Tudományegyetemre két évvel ezelőtt 661-en, tavaly pedig 471-en kerültek be.

Ugyanakkor a pótfelvételi nem úgynevezett vigaszág, a ponthatárok ugyanis nem lehetnek alacsonyabbak a július 24-én meghirdetettnél, azon szakok esetében, amelyeket a „rendes” felvételi során is célba vehettek a továbbtanulni szándékozók. Új felvételi lehetőségnél pedig az alap- és osztatlan mesterképzésen 260, míg a felsőoktatási szakképzésen 220 pont a határ.

Érdemes már most felkeresni a kiszemelt, pótfelvételit tartó intézményt, hiszen többük is nyílt napon segít a bizonytalanoknak.

(Fotó: The Guardian)