Jump to content

Felmondás előtti teendők

2014. 07. 28. 12:24

Akkor sem szabad csapot-papot hátrahagyva elmenekülnünk a munkahelyünkről, ha már elegünk van a főnökünkből, a kollégáinkból, a munkánkból. Mielőtt felmondunk, érdemes néhány dologra figyelnünk.

Nem könnyű munkahelyet váltani, különösen, ha jól érezzük magunkat, elégedettek velünk, csak éppen a napi teendőink már nem hoznak lázba minket, előrelépésre pedig rövid időn belül nincs esély. Ilyenkor nincs mese, ha van rá mód, váltanunk kell.

De csak körültekintően. Van néhány dolog, melyekről a felmondásunk előtt feltétlenül érdemes gondoskodnunk:

1. Az csak természetes, hogy anélkül eszünkbe se jusson szakítani, amíg nincs meg, hová mennénk. Ám egyúttal arról is meg kell bizonyosodnunk, hogy amikor még csillogó szemekkel, tele ambícióval a céghez jöttünk, nagy lelkesedésünkben nem írtunk-e alá olyat a munkaszerződésünkben, ami megakadályozza, hogy a kiszemelt új céghez menjünk. A vállalatok ugyanis általában kikötik, hogy alkalmazottjaik bizonyos ideig – akár több évig – nem mehetnek a versenytárshoz.

2. Ha bónuszra vagyunk jogosultak, mindenképpen jó megvárni, amíg azt kifizetik nekünk, nehogy pont a felmondásra hivatkozva tagadják meg tőlünk. Egy sor cég szabályzata ugyanis kifejezetten tartalmazza, hogy felmondás alatt lévő alkalmazottnak már nem jár bónusz.

3. Ne mástól tudja meg a főnök a távozási szándékunkat, az soha nem veszi ki jól magát. Ez már csak azért sem lenne jó taktika, mert ha korábban tudja meg a főnök, hogy fel akarunk mondani, akkor megfelelő intézkedéseket tehet, megnehezítheti a távozásunkat.

(Fotó: www.mbassett.com)