Jump to content

„Nem kaphatsz meg mindent”

2014. 07. 15. 11:49

A hatalmas, világhírű cég, a Pepsi ügyvezető igazgatója, Indra K. Nooyi a munkahelyén az egyik leghatalmasabb ember, otthonában azonban ezt nem feltétlenül mondhatja el magáról.

A sikeres üzletasszonnyal készített interjúból kiderül, hogy otthonában nem értékelte minden családtagja egyforma lelkesedéssel, amikor kinevezték a cég igazgatójává...

Tizennégy évvel ezelőtt, amikor épp szokása szerint túlórázott, érkezett a fantasztikus hír, hogy előléptetik.

Először teljesen letaglózta a gondolat, hogy egy olyan ikonikus, amerikai cég vezetője lesz, mint a Pepsi. Természetesen alig várta, hogy hazaérjen, és a családjával is megoszthassa sikerét a megtisztelő ajánlatot illetően. Ám amikor a lakásba lépett, és belekezdett volna a mondókájába, édesanyja félbeszakította: -A jó híred ráér. Inkább hozz fel egy kis tejet.

Indra először nagyon megütközött ezen, hiszen látta, hogy a férje, és a család többi tagja is rég otthon van már, akár ők is elvégezhették volna ezt az aprócska feladatot. Azért kötelességtudóan elugrott a boltba, majd amikor ismét hazatért, megkérdezte az anyukáját:

-Fantasztikus hírem volt a számodra. Épp most közölték a munkahelyemen, hogy az igazgatói tanács feje leszek. Erre te semmi mást nem akarsz tőlem, mint hogy hozzak neked tejet??! Mégis, micsoda anya vagy te? Mire az édesanyja csak annyit felelt:

-Hadd magyarázzak neked el valamit, Indra. Lehet, hogy te vagy a Pepsi igazgatója. Lehet, hogy te vagy az igazgatói tanács feje. De amikor átléped ezt a küszöböt, akkor te az anya vagy, a feleség vagy, a meny vagy, a lányom vagy. Ez így mind egyben. És senki sem töltheti be ezeket a szerepeket rajtad kívül. Úgyhogy hagyd csak nyugodtan az átkozott pozíciódat odakint, és ne hozd be a házba.

Az évek távlatából Indra K. Nooyi ma már úgy gondolja, hogy egy nő sohasem kaphat meg egyszerre mindent. Úgy csinálunk, mintha lehetséges lenne mindez, de valójában nem az. Minden nap számtalanszor meg kell hoznunk a döntést, hogy mit választunk, anyák leszünk épp, vagy feleségek, vagy megint csak valami más. És ezekhez a feladatokhoz másoktól kell segítséget kérnünk. Indrát is sokszor gyötörte a lelkiismeretfurdalás, amiért érezte, nem tud olyan jó anyukája lenni a lányainak, ahogy azok (és ő maga is) elvárnák tőle.

Véleménye szerint a nők biológiai órája és karrier órája hatalmas konfliktusban állnak egymással. Rettenetesen nehéz, szinte lehetetlen egyszerre gyerekeket nevelni és előrébb lépni a munkahelyen. Csak úgy lehetséges mindez, ha a kollégákat és a családtagokat is arra neveljük, hogy hatékony gépezetként tudjanak működni. Anyának lenni teljes munkaidős állás, a Pepsi igazgatójának lenni pedig felér három munkahellyel is Nooyi állítása szerint. Aki pedig a leginkább sérül ebben a konstellációban, az a házastársa.

Így az interjú végén tőle kér nevetve bocsánatot.

(The Atlantic, kép: junglekey.fr)