Jump to content

Az argentinok kapnának többet a vb-sikerért

2014. 07. 13. 14:36

Az a csapat, mely megnyeri a ma esti foci-vb döntőt, 35 millió dollárt kap a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségtől, míg a vesztes 25 millióval gazdagodik. Ezen felül az argentin csapat tagjai 210 ezer euróval kapnának többet, 510 ezret a saját országuktól, mint a németek.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség, a FIFA összesen 576 millió dollárt oszt szét a ma esti fináléval végződő brazíliai foci-vb 32 csapata között. A legtöbbet, 35 millió dollárt természetesen a világbajnok – Németország vagy Argentína – kapja, 25 milliót az ezüstérmes. A bronzérmet tegnap kivívott hollandok markát 20 millió, míg a vesztes, ily módon negyedik brazilokét 18 millió dollárt üti.

A legkevesebben, 8 millió dollárban azok a csapatok részesülnek, amelyek már a csoportkörben búcsúztak, köztük a négy éve aranyérmes spanyolok. Mégsem csak ennyivel térnek majd haza, hiszen csupán a részvételért mind a 32 válogatottnak 1,5-1,5 millió dolláros díj jár.

A két ország anyagi lehetőségei alapján ki gondolná, hogy a vb-elsőségért nem a 2012-ben a világon negyedik legnagyobb, 3430 milliárd dolláros bruttó hazai terméket (GDP) termelő Németország, hanem a hétszer kisebb, 475 millió dolláros GDP-jű Argentína kormánya jutalmazza bőkezűbben focista fiait, ha ma este úgy 11 – illetve hosszabbítás, esetleg 11-es rúgások esetén 12 – óra tájban a magasba emelik a vb-serleget. Míg Messiék fejenként 510 ezer eurót tehetnének zsebre, addig a Nationalelf tagjai „csak” 300 ezret.

A leginkább a spanyolok bánhatják, hogy már korábban elvéreztek, címvédésük esetén Madrid fejenként 720 ezer eurót utalt volna át nekik.

(Fotó: www.croatiansports.com)