Jump to content

Kollégaszerelem II.

2014. 05. 04. 12:45

A nők jobban tartanak attól, hogy a munkatársukkal folytatott szerelmi viszony miatt elveszíthetik az állásukat, mint a férfiak. A magyarok kifejezetten toleránsak a kollégák közötti liezonok tekintetében.

Nagyobb gondot okoz a munkahelyi szerelemnél, ha a főnök zúg bele a beosztottjába, mintha a ranglétra azonos fokán állók kezdenek ki egymással, az előbbi esetben ugyanis nehéz fenntartani a látszatát annak, hogy a döntési helyzetben lévő nem kivételezik szíve csücskével. (Ezen okból sem szokták a már évek óta együtt élő, de külön munkahelyen dolgozók forszírozni munkáltatójuknál párjuk alkalmazását). A főnök és a beosztott közötti liezon kisebb cégeknél, ahol közvetlenebb a viszony, a hierarchia nem annyira merev, még talán kisebb fejtörést okoz.

Nem véletlen, hogy – különösen az USA-ban – inkább a nagyvállalatok hajlamosak a munkaszerződésben rögzíteni a munkahelyi szerelemre vonatkozó előírásaikat, s a dolgozónak aláírásával kell szentesítenie, hogy nem teremt kapcsolatot egyetlen kollégájával sem, vagy ha mégis elcsábul, akkor felmond. Csak kivételes esetben tudják a szerelmesek elérni – hiszen ez sok helyütt nem is kivitelezhető –, hogy viszonyuk kezdetét követően külön légtérbe tegyék őket, felelősségi- és feladatkörük eltérő legyen, hogy minél ritkábban találkozzanak a munkaidőn belül.

Érdekes, hogy e tekintetben a magyarok nemzetközi összehasonlításban meglehetősen toleránsak. A Randstad személyzeti tanácsadó cég felmérése szerint 40 százalékuk más osztályra helyeztetné a szerelmes pár egyik tagját, 88 százalék pedig egyenesen ellenezné, hogy emiatt kilépjen.

A férfiak kevésbé félnek a munkahelyi szerelem következményeitől, mint a nők. Míg az erősebbik nem képviselőinek 43 százaléka hajlana a cégen belüli ismerkedésre, addig a szebbik nemhez tartozóknak csak a 28 százaléka. Ők félnek ugyanis jobban attól, hogy emiatt az utcára kerülnek. Ezen adatokhoz képest meglehetősen magas aránynak tekinthető, hogy a munkahelyi kapcsolatok 22 százaléka végződik házassággal.

(Fotó: www.careeraddict.com)