Jump to content

Kollégaszerelem I.

2014. 05. 02. 12:23

Van, ahol engedik, a nagyobb cégek viszont hajlamosak tiltani a munkahelyi szerelmet. Hiszen ahogy a dúló love jótékonyan hathat a pár teljesítményére, az esetleges veszekedéseik, pláne a szakításuk jócskán visszavetheti őket.

Mivel az állásban lévők általában hétköznapjaik nagy részét a munkatársaikkal töltik – gyakran többet, mint a családjukkal, barátaikkal –, kézenfekvő, hogy munkahelyük egyúttal az ismerkedésre is alkalmas terep lehet. Már aki erre fogékony, hiszen akadnak, akik a „házi nyúlra nem lövünk” elv alapján eleve kizárják a kollégájukkal való románcot, legyen bármennyire is vonzó a másik nem képviselője, képesek türtőztetni magukat. A Monster nevű internetes állásportál által néhány hónapja hét országban végzett felmérés szerint a dolgozók 54 százaléka sosem randizna a kollégájával.

Az efféle skrupulussal nem rendelkezők elé pedig maga a foglalkoztató gördíthet akadályt. Már csak azért is komoly dilemmát okoz a vállalatoknak, hogy engedjék-e a munkatársak közötti szerelmet, mert annak számos kiszámíthatatlan aspektusa van. Az világos, hogy a turbékolók – különösen a kapcsolatuk elején – minél több időt próbálnak eltölteni a munkahelyükön, hogy lássák szívük választottját. Az viszont már meglehetősen szubjektív, hogyan hat e viszony a teljesítményükre. Az USA-ban például a megkérdezettek 52 százaléka azért nem randizik munkatársával, mert tart attól, hogy az negatív hatással lenne a munkájára, míg az európaiaknak csak a 24 százaléka ennyire óvatos.

Vannak, akiket feldob a kollégával folytatott viszony, ezért gőzerővel vetik magukat a munkába, még mutatva is szerelmüknek, hogy ők milyen okosak, gyorsak, ügyesek. Mások viszont képtelenek a feladataikra koncentrálni. Ezen segíthet az idő, vagyis, ha az érzés megszokottá válik, vagy a vonzalom hőfoka valamelyest enyhül. Ám ekkor meg az esetleg előforduló kisebb-nagyobb veszekedések jelenthetnek visszahúzó erőt, ami csak fokozódhat, ha szakításra kerül sor.

De a párocska kollégáinak a teljesítményére is kihathat a románc. Akiket zavar, mert eleve helytelenítik a munkahelyi viszonyt, vagy szemérmesek, ne adj’ isten féltékenyek, mert szeretnének a pár egyikének a helyében lenni, azokat ugyanúgy visszavetheti a bimbódzó kapcsolat megléte. Szakításuk pedig munkaszervezési problémákat is generálhat. Hiszen a kapcsolat lezárását követően a felek nyilvánvalóan pont az ellenkezőjére vágynak, mint előtte, azaz a lehető legkevesebbet látni a másikat, ami akkor is probléma forrása, ha akadnak, akik az exükkel képesek európai módon viselkedni.

(Fotó: www.forbes.com)