Jump to content

Érints és fizess!

2014. 04. 14. 12:06

PayPass – egyre többször hangzik el fizetéskor e szó, ami arra figyelmezteti a pénztárost, hogy a kuncsaft olyan bankkártyával rendelkezik, amit elég csak hozzáérinteni a terminálhoz.

Háromszor annyit fizettek egyérintéses kártyával – angolul elterjedt nevén: PayPass-szal – Európában 2013-ban, mint egy évvel korábban, a tranzakciók összértéke pedig ugyanezen idő alatt megnégyszereződött. E kártyafajta rohamosan növekvő népszerűsége annak köszönhető, hogy használatával igencsak lerövidíthető az ellenérték kiegyenlítése. Elég csak hozzáérinteni az úgynevezett POS-terminálhoz a PayPass-plasztikot és Magyarországon 5 ezer forint alatt már lehet is továbbmenni, a felett pedig a kártyához tartozó azonosítót, a PIN-t beütni, aláírásra már nincs is szükség.

Persze, e kényelemnek az a veszélye, hogy ha elveszítjük vagy ellopják tőlünk a műanyag lapocskát, akkor illetéktelenek 5 ezer forintonként megkopaszthatják a számlánkat. Ám mivel manapság már alig akad olyan, aki a kártyatranzakciójáról nem kér sms-t mobiltelefonjára, maximum 5 ezer forintra rúghat a kára annak, aki az első ilyen pittyegés után azonnal letiltatja plasztikját.

Több mint 220 pénzintézet egyérintéses MasterCard-kártyáival ma már a világ 63 országában, köztük 34 európaiban – Magyarországon 2010 óta – lehet fizetni, csaknem kétmillió kereskedőnél és szolgáltatónál. Akinek még egyáltalán nincs bankkártyája, de van folyószámlája, az igénylés esetén már alapból ilyen plasztikot kap hozzá, mint ahogy a hitelkártyákat is már e formában készítik el. Akinek pedig még régi típusú kártyája van, annak nincs teendője, a régi lejárta után automatikusan az egyérintéses technológiával felszerelt eszközt kapja.

Ha mégis idegenkedne e lehetőségtől valaki, az PayPass-kártyájával továbbra is fizethet hagyományosan, a pénztárosnak átadva és a PIN-t beütve és/vagy a kinyomtatott bizonylatot aláírva.

(Forrás: gadgetynews.com)