Jump to content

Milliókat spórolt a kormánynak

2014. 04. 08. 12:05

Az ötlet tulajdonképpen pofonegyszerű, és csak egy aprócska változtatás kell hozzá, az amerikai kormány mégis többszáz millió dollárt spórolhat meg, köszönhetően egy leleményes gimnazista fiúnak.

A 14 éves Pittsburghi fiú, Suvir Mirchandani egy iskolai tudományos projekt keretében azt kezdte el vizsgálni, hogy mennyibe kerül a nyomtatás tinta- és papírköltsége. Először csak az iskolájának akart némi pénzt spórolni, amikor rájött, egy apró változtatással, azzal, hogy Times New Roman betűtípusról a keskenyebb Garamondra váltanak, akár $21,000-t is félretehetnének egy évben.

Mindennek kikalkulálásához egy számítógépes szoftverprogramot használt, eredményeit pedig a Journal of Emerging Investigators című újságban közölte. Nem sokkal ezután megkereste az újság, és arra kérte, számolja ki, mennyit spórolhatna ugyanezzel a módszerrel a kormány is. A végösszeg nem kevesebbre, mint 370 millió dollárra rúgott!

-Ez egy nagyon egyszerű változtatás, mégis óriási hatása van. –nyilatkozta a fiú a Good News Blognak.

A problémán akkor kezdett el gondolkodni, amikor rájött, milyen sok nyomtatványt osztanak ki az iskolában a tanórák segédeszközeként. Míg a papírt újra lehet hasznosítani, kell hogy legyen egy módja annak, hogy a tintán is spórolni lehessen, okoskodott. Végül megtalálta a megoldást: más betűtípussal akár 24%-kal kevesebb tintát kell felhasználni.

-Tudom, hogy világszinten nehezen indul be egy ilyen változtatás. Csak abban bízom, hogy az emberek egyenként is elkezdenek változtatni. Nagyon sokat jelent nekem, ha erre felhívhatom a figyelmüket.

(Forrás: Yahoo! Shine)